Openbare school distantieert zich van islamprediker

'De ideeën van imam Khalid Yasin staan haaks op onze boodschap als openbare school'. Dat meldt het Scheldemond College in Vlissingen nu blijkt dat de aula afgelopen zaterdag was gehuurd door een islamitische jongerenorganisatie die deze omstreden imam had uitgenodigd.

Het Scheldemond College meldt op zijn website dat het de aula's geregeld verhuurt. 'In dit geval was dat aan de (lokale) werkgroep Isra, onderdeel van de Stichting Droom uit Vlissingen. Men had gezegd dat het een middag betrof over opvoedingsproblematiek. Er is niet doorgevraagd over sprekers. Hierdoor wijzer zullen we een volgende keer wel doorvragen.'

De lokale werkgroep Isra meldt op Facebook dat 'we met elkaar het integratieproces bevorderen'. Bij de uitnodiging stond een afbeelding van Yasin. De van oorsprong Amerikaanse imam, die nu werkt vanuit Groot-Brittannië, staat bekend als iemand met radicale ideeën. Hij zou begrip kweken voor terrorisme en tegen homo's zijn. Hij zou ook vinden dat moslims niet bevriend mogen zijn met niet-moslims. Deze standpunten worden tegenover VOS/ABB weersproken door Nourdeen Wildeman, die bij de organisatie betrokken is. 

Het is volgens de openbare school ongepast om deze spreker in de aula van een school uit te nodigen. De omstreden imam was er op zaterdag, dus de leerlingen waren er op dat moment niet. Achteraf bleek dat de werkgroep door de plaatselijke moskee was geweigerd, volgens de Telegraaf omdat Khalid Yasin was uitgenodigd. Aan de school was niet verteld dat deze prediker zou komen.

'Wij distantiëren ons dan ook volledig van deze imam en van zijn denkbeelden. De ideeën van Khalid Yasin staan haaks op onze boodschap als openbare school. Wij gaan uit van respect voor de ander, ongeacht het geloof, de overtuiging, sekse, geaardheid of afkomst van die ander, respect voor je omgeving en respect voor jezelf', aldus het Scheldemond College.

Omroep Zeeland heeft aandacht besteed aan deze kwestie. Bij het nieuwsitem kunt u een gesprek beluisteren dat de regionale omroep met rector Hendrik Jan van Arenthals had.

De toespraak van Khalid Yasin in Vlissingen is door de stichting Ontdek Islam op YouTube geplaatst.