Oproep LAKS voor ‘genadezesjes’ oogst vooral hoon

Op Twitter overheerst verontwaardiging over de oproep van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) aan docenten om examenleerlingen in twijfelgevallen een ‘genadezesje’ te geven. Daarmee wil het LAKS voorkomen dat deze leerlingen te maken zullen krijgen met het nieuwe leenstelsel.

‘Lekker, zo’n vakbond’, ‘Tuurlijk, maak het de scholieren nog makkelijker!’, ‘Kijk, @laks roept op tot fraude’ en ‘Hallo. Onterecht diploma’s uitdelen, what happened @LAKStweets..? Heel fout signaal ook, deze bangmakerij’ zijn maar enkele reacties op Twitter.

Op het ANP verscheen maandag een bericht over LAKS-voorzitter Annelotte Lutterman, die zegt het ‘belachelijk’ te vinden ‘dat scholieren met één spelfoutje te veel duizenden euro’s aan studiefinanciering mislopen’.

Scholieren die dit jaar slagen en in augustus aan hun vervolgstudie beginnen, vallen nog onder de huidige studiefinanciering. Degenen die dit jaar zakken en dus pas in augustus 2015 kunnen gaan studeren, krijgen dan te maken met het leenstelsel voor studenten.

Het LAKS stelt dat dit per student tot een schuld van ongeveer 30.000 euro zal leiden. ‘We doen een oproep aan alle docenten in Nederland: hou deze scholieren uit de hoge studieschulden en deel de genadezes uit!’, aldus Lutterman.

Ook VOS/ABB krijgt genadezesje!
Het LAKS heeft een dag na de uitspraak van Lutterman gezegd dat het een hoax was om de aandacht te vestigen op de gevolgen van het nieuwe leenstelsel. De veronderstelling van VOS/ABB dat de reactie van het LAKS dat het een hoax betrof een mislukte vorm van damage control was, kreeg van de scholierenvakbond een genadezesje.