Opstelten wil drugsleerlingen aan de schandpaal

De namen van leerlingen die drugs gebruiken, moeten niet alleen bekend worden gemaakt bij ouders en leraren, maar ook bij medescholieren. Dat wil minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Wat vindt u van dit voorstel? Lees verder

Onlangs werd uit een peiling van Maurice de Hond bekend dat een grote meerderheid van de ouders wil dat de drugsgebruik en -handel in en rond scholen harder wordt aangepakt.  Zo bleek dat 81 procent van de ouders vindt dat leerlingen strafrechtelijk moeten worden vervolgd als blijkt dat er sprake is van drugsgebruik of -handel. Driekwart vindt dat docenten leerlingen actief op drugsbezit moeten controleren.

Minister Marja van Bijsterveldt van OCW reageerde op dit bericht door te zeggen dat ‘het schoolplein geen plek (is)  voor een joint’. Ze vindt dat de afstand tussen scholen en coffeeshops minimaal 350 meter moet zijn. De minister vindt ook dat niet alleen de scholen, maar zeer zeker ook de ouders een taak hebben om het drugsgebruik onder jongeren tegen te gaan. Vanaf volgend schooljaar zijn scholen verplicht om drugsincidenten te registreren.

Haar collega Opstelten van Veiligheid en Justitie komt nu met een nieuw voorstel. Hij wil dat de namen van leerlingen die drugs gebruiken, niet alleen bekend worden gemaakt bij ouders en leraren, maar ook bij medescholieren. VOS/ABB vraagt zich ernstig af of dit wel de taak van de school is. Het lijkt erop dat het voorstel van Opstelten aanstuurt op naming and shaming, wat volgens VOS/ABB niet past binnen de pedagogische taak van de school.

Wat vindt u van het voorstel van Opstelten? Hieronder kunt u uw reactie geven.