Oranjeverenigingen: leerlingen moeten Wilhelmus kennen

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) vindt dat alle scholen weer het Wilhelmus aan de leerlingen moeten leren. Het pleidooi van de bond komt aan de vooravond van de verjaardag van koningin Beatrix op 31 januari. Lees verder

De leerlingen zouden niet het hele volkslied, maar alleen het eerste en laatste couplet uit hun hoofd moeten kennen. Dit zijn de coupletten die tijdens officiĆ«le gelegenheden, nationale vieringen en herdenkingen worden gezongen. 

De KBOV vindt dat het volkslied onder meer tijdens de verjaardagen van de leden van het Koninklijk Huis op alle scholen zou moeten worden gezongen. Het onderwijs zou ook aandacht moeten hebben voor de historische context van het lied.

De discussie over het leren van het Wilhelmus keert eens in de zoveel jaar terug. In 2002 bijvoorbeeld kwamen de oranjeverenigingen met hetzelfde idee. 

Hilarisch was destijds een interview van RTV West met de voorzitter van de oranjevereniging in Sassenheim. Toen hem werd gevraagd of hij het Wilhelmus uit zijn hoofd kende, ging hij de mist in. Het fragment kreeg in 2002 de Gouden Ezel van het satirische tv-programma Kopspijkers.

Klik hier voor het fragment.