‘Oudere leerkracht moet plaatsmaken’

Oudere leerkrachten moeten plaatsmaken, omdat het onderwijs de laatste jaren een omslag heeft gemaakt naar een meer professionele cultuur en zij daar niet meer bij passen. Dat zegt directeur Kees Francino van de RK-basisschool Damiaan in Zeist in een ingezonden brief in de Volkskrant van vandaag. Hij noemt dit ‘de ware reden’ van het ontslag van oudere leraren.

Francino reageert hiermee op het bericht van CNV Onderwijs van vorige week, dat schoolbesturen massaal af zouden willen van hun oudere leerkrachten. Inmiddels hebben de PvdA en de partij 50Plus daarover Kamervragen gesteld. Zij geven aan dat oudere leraren juist een belangrijke rol hebben bij het coachen van jongere leerkrachten.

‘Softe bedrijfsvoering’
Daar denkt Francino duidelijk anders over. Hij schrijft: ‘Oudere leraren hebben veelal minder veerkracht om zich te voegen in de meer professionele werkomgeving van nu.’ Jonge collega’s kunnen dat volgens hem wel. Hij bepleit dat oudere leerkrachten de mogelijkheid krijgen iets eerder uit te stromen, ten gunste van de jonge leerkrachten.

Uit zijn brief blijkt verder dan Francino vindt dat het (basis)onderwijs zich jarenlang heeft gekenmerkt door een ‘softe bedrijfsvoering, waardoor niet goed functionerende leerkrachten altijd maar bleven zitten’, terwijl de houding van de leidinggevenden vooral ‘verzoenend’ was. Die tijd is voorbij door invoering van het kwaliteitsgerichte werken ‘waarbij opbrengsten centraal staan en de competenties van leerkrachten er daadwerkelijk weer toe doen’, aldus Francino.

Geef hieronder úw reactie op deze discussie.

2 reacties op “‘Oudere leerkracht moet plaatsmaken’

 1. * In algemene zin herken is wel iets in het verhaal, niet alle oudere leerkrachten kunnen (meer) voldoen aan de huidige eisen.
  * Er zijn zeer zeker positieve uitzonderingen!
  * Een balans tussen jong en oud kan positief uitpakken
  * De werkgever heeft een verantwoordelijkheid om bewust om te gaan met de verschillende doelgroepen en mobiliteit toe te passen. Als een leerkracht bijv. > 10 jaar in een vaste groep staat, is het voorspelbaar dat deze leerkracht het 10e jaar niet meer open staat om een andere groep te gaan lesgeven.

 2. Geachte Hr.Francino,
  In mijn opleiding tot leerkracht en orthopedagoog heb ik geleerd dat generaliseren en discrimineren niet past. Zeker niet voor iemand die zichzelf in de positie van leidinggevende (voorbeeldfunctie, goed analyserend vermogen, aandacht voor de nuance, leverancier van zorg op maat etc. etc.)
  Uw analyse voldoet aan geen enkele objectieve betrouwbaare benadering van de feiten.Uw onderbuikgevoelens en behoefte om te scoren staat uw gezonde verstand in de weg.
  Mijn oudere collega’s en ik lezen dergelijke gemakzuchtige opinies en hopen dat u nog net zo lang een bijdrage aan de opvoeding en onderwijs van kinderen mogen leveren als wij.
  Sterkte!
  J.Bennink

Reacties zijn gesloten.