Ouders kijken nauwelijks naar oordeel van inspectie

De rapporten die de Inspectie van het Onderwijs op internet publiceert over de kwaliteit van basisscholen spelen voor ouders nauwelijks een rol bij de schoolkeuze voor hun kind. Dit blijkt uit onderzoek van professor Victor Bekkers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam in opdracht van NWO. Lees verder

De rapporten van de Onderwijsinspectie bevatten onder meer gegevens over de scores van de eindtoetsen van alle basisscholen in Nederland. Ruim 60 procent van de ouders bekijkt deze kwaliteitsgegevens over scholen nooit, blijkt uit het onderzoek van bestuurskundige Bekkers. 

Slechts 2 procent van de ouders raadpleegt deze informatie van de onderwijsinspectie grondig en laat hun schoolkeuze er mede door bepalen. De overige groep vaders en moeders bekijkt de gegevens een enkele keer, maar doet er nagenoeg niets mee. 

Ouders blijken meer gebruik te maken van andere informatiebronnen om de juiste school voor hun kinderen te kiezen, zoals schoolgidsen, de website van de school, persoonlijk contact met medewerkers van de scholen en informatie van andere ouders. Ook de sfeer en de uitstraling van de school, de denominatie en pedagogisch-didactische profielen spelen een belangrijke rol bij hun afweging. 

De inspectie zelf gaat er vanuit dat ouders gebaat zijn bij de openbare kwaliteitsinformatie. 'Ze wil ouders bedienen met objectieve cijfers en veronderstelt rationeel keuzegedrag', aldus Bekkers op de website van NWO. 'Maar voor ouders blijken subjectieve overwegingen belangrijker. Zij baseren zich eerder op een bezoek aan de school dan op een bezoek aan de website van de inspectie.' Verder maken zij hun keuze op grond van  praktische overwegingen, zoals de afstand tussen huis en school. 

Online onderzoek naar schoolkeuzemotieven
De Onderwijs Communicatie Groep (OCGroep) begint binnenkort een online onderzoek naar schoolkeuzemotieven van ouders van groep 8-leerlingen. Meer hierover kunt u lezen in het komende februarinummer van magazine School! van VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs (de abonnees van School! krijgen het blad in de week van 13 februari in de bus).

VOS/ABB werkt met de OCGroep samen in het kader van de VO Gids. In deze gids met regio-edities voor groep 8-leerlingen en hun ouders staat informatie over het voortgezet onderwijs. Scholen voor voortgezet onderwijs kunnen zichzelf in de VO Gids met eigen pagina's presenteren. Voor VOS/ABB-leden geldt een exclusieve kortingsregeling. De VO-gids wordt gratis via basisscholen verspreid. De totale oplage bedraagt 127.000 stuks.

VOS/ABB heeft in elke editie van de VO Gids twee pagina's over het specifieke karakter van het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs.

Informatie over de kortingsregeling voor VOS/ABB-leden kunt u krijgen van directeur-uitgever Axel van 't hoen van de VO-Gids: 06-49280415, axel.vanthoen@devogids.nl.