Over Onderwijs jaargang 5 nummer 4

Parlementaire enquête

De gemeenteraad van Woerden heeft een commissie ingesteld, die het debacle omtrent de verzelfstandiging van het primair openbaar onderwijs in de gemeente onderzoekt. De raad maakt daarmee als een van de eerste gebruik van het enquêterecht dat gemeenteraden sinds maart vorig jaar hebben. De grote vraag is: wat ging er mis?

Fors besparen met collectieve inkoop energie

Leden van VOS/ABB kunnen duizenden tot tienduizenden euro’s op hun energierekening besparen door hun inkoopkracht te bundelen. Dat zegt Jos Plattel van het adviesbureau Pro-Mereor. In opdracht van VOS/ABB gaat dit bedrijf de collectieve inkoop van gas en elektra voor de leden organiseren.

Sluiten asielzoekerscentra

Met de sluiting van veel asielzoekerscentra zien sommige scholen hunleerlingenaantal fors teruglopen, komen klaslokalen leeg te staan en moeten leerkrachten op zoek naar ander werk. In het gunstigste geval slaan gemeente en schoolbestuur de handen ineen om de lege gaten die zijn ontstaan weer op te vullen.

Pemba

De Pemba-premie kan voor het voortgezet onderwijs fors in de papieren lopen. Uit een steekproef van VOS/ABB blijkt dat de variabele premie in individuele gevallen kan oplopen tot ruim zeven procent van de loonsom. En dat doet pijn. Zeker als je er als schoolleider vaak niets aan kunt doen dat relatief veel van je mensen in de WAG terechtkomen.

Transfer

Mr. Ineke van Oldeniel (45) is sinds 1 december 2002 directeur van de agentschap Centrale financiële instellingen (Cfi) van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Zij is in 1983 afgestudeerd als jurist aan de Rijksuniversiteit Groningen. Nadien heeft zij onder meer gewerkt in het onderwijs (docent heao Zwolle) en bij debedrijfsvereniging voor het bakkersbedrijf.