Over Onderwijs jaargang 5 nummer 6

VMBO bijt van zich af

Eerder dit jaar formuleerden alle organisaties die het onderwijsveld vertegenwoordigen een eenduidige visie over de zorgleerlingen in het vmbo. De conclusie: er zijn goede mogelijkheden om de zorg in het vmbo en praktijkonderwijs aanzienlijk te verbeteren.

Congres VOS/ABB

In welke mate is personeelsbeleid in het bedrijfsleven te vergelijken met personeelsbeleid in het onderwijs? Over die vraag bogen de deenemers aan het op 16 mei gehouden VOS/ABB-congres zich. Met als thema ‘De Ontmoeting’ wisselden VOS/ABB-leden en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven van gedachten over goed werkgeverschap.

Zwarte scholen die verwitten

Als scholen eenmaal ‘zwart’ zijn, zullen ze nooit meer ‘ wit’ worden, is de heersende opvatting. Want witte ouders halen hun kind juist van die zwarte scholen af. Maar in verschillende steden gebeurt het onvoorstelbare: scholen die tegen de stroom in weer mokka of straciatella worden. Zoals in de Staatsliedenbuurt, waar de ‘verwitting’ heeft toegeslagen. 

Masteropleiding voor schoolleiders van start

Het Centrum voor Nascholing Amsterdam(CNA) start in september een eenjarige kopstudie voor schoolleiders in het primair en voortgezet onderwijs en de bve. Samen met de al bestaande tweejarige directeursopleiding van CNA vormt de kopstudie de enige geaccrediteerde masteropleiding in Nederland voor alle typen schoolleiders. Met aan het eind van de rit een officiele titel.

Transfer

Marion Martijn (48) is sinds 1999 directeur van de Gelderlandschool in Den Haag. De uit reiswereld afkomstige Martijn had geen bevoegdheid op zak toen zij schooldirecteur werd. Via een speciale korte route heeft zij haar ‘achterstand’ alsnog weggewerkt aan de pabo, een school-type waarvoor zij met haar opleidingen pedagogiek en onderwijskunde wel bevoegd was.