Over Onderwijs jaargang 5 nummer 7

Leraren leren op afstand

‘Het productieproces van het onderwijs stamt uit de industriële revolutie’, vinden twee hoogleraren die namens de Open Universiteit en op verzoek van de minister het lerarentekort helpen bestrijden. Bestaat de toekomst uit virtuele schoolklassen? Om de dooie dood niet, zeggen de hoogleraren prof. dr. Marc Vermeulen en prof. dr. Sjef Stijnen.

Meer bèta-studenten?

Na overleg met onderwijsorganisaties, waaronder VOS/ABB, heeft minister Van der Hoeven in haar voorstellen voor een nieuwe tweede fase, het bèta-profiel aan gescherpt. Het aantal Havo- en Vwo-leerlingen dat kiest voor een exact profiel, is aanzienlijk groter dan het aantal dat kiest voor een vervolgopleiding in die richting.

Utrecht krijgt vernieuwingsschool

Na ruim 120 jaar sloot het Utrechtse Thorbecke College zijn deuren. Daarmee verdween de laatste openbare Havo/Vwo-school uit de stad. Oud-rector van Thorbecke, Dave Drossaert, werkt aan een nieuwe openbare school voor de stad.

Het gesprek

In dit nummer praten Michiel de Ruiter, directeur van de regionale scholengemeenschap Stad en Esch in Meppel en Peter Nieuwstraten, voorzitter van de centrale directie van de Scholengemeenschap Piter Jelles in Leeuwarden over sturen of loslaten.

Transfer

Reindert Heemskerk (56) is per 1 augustus 2003 benoemd tot directeur van de openbare Daltonschool De Regenboog in Culemborg. Tot die datum bekleedde hij gedurende bijna dertien jaar dezelfde functie in Alphen aan den Rijn.