Over Onderwijs jaargang 6 nummer 1

De buitenkant en de binnenkant van Over Onderwijs zijn vernieuwd. Op deze website treft u voortaan de cover van elk nummer, één artikel (zie rechts onder Artikel info), het commentaar en de inhoudsopgave aan.

Lees verder

In dit nummer:

De kwaliteit van de openbare school

Er bestaat een relatie tussen de denominatie van een school en de kwaliteit, zet socioloog Jaap Dronkers uiteen. In de rubriek Opinie legt hij uit welke factoren de kwaliteit van het onderwijs beïnvloeden op openbare, confessionele en bijzonder-neutrale scholen.

Het geloof achter de voordeur

Moet het geloof weer achter de voordeur, zoals oud-CDA-Kamerlid Ton de Kok vindt, of is religie daar te belangrijk voor in het leven, zoals Arie Slob (ChristenUnie) vindt? Lees hun argumenten in Het Debat.

Scholen tussen deugd en concurrentie:

Bespreking van het WRR-rapport Waarden, normen en de last van het gedrag: De top drie van overbodige regels, een titel die geen toelichting behoeft.  

Friese scholen

Friese basisscholen doen het minder goed dan hun zusterscholen in Limburg en Drenthe. In het Friese woedt al maanden een discussie over het rapport waaruit dat blijkt en over de remedies. En in Jorwert waar de openbare basisschool 37 leerlingen telt, regeert de wet van het kleine getal, zegt directeur Van der Veen.

Bescheiden overhead

Scholen hebben, vergeleken met andere branches in de publieke sector, een betrekkelijk bescheiden overhead. Berenschot onderzocht 31scholen voor voortgezet onderwijs. Over Onderwijs gaat in gesprek met twee directeuren over de meerwaarde van de overhead.

Verder lezen? Zie bijlage hiernaast

De Omslag

Met de enige openbare basisschool van Berkel en Rodenrijs ging het jaren bergafwaarts. De verhuizing van de school en de keus voor Daltononderwijs redden de school. De nieuwe directeur stond aan de basis van belangrijke veranderingen, blijkt in De Omslag.

Bijlagen