Over Onderwijs jaargang 6 nummer 2

Praten over het eigen salaris

Het onderwijsmanagement in het voortgezet onderwijs praat over het eigen salaris. Is een hogere beloning nodig om te voorkomen dat goede mensen niet in het onderwijs willen werken of werkt zo’n financiële prikkel maar even? Onderwijsmanagers uit de VOS/ABB-gelederen voeren een eerste onwennige verkenning uit. 

Directeuren over het vertrek van asielzoekertjes

De IND of geüniformeerde mensen mogen asielzoekers niet uit de klas halen, zeggen directeuren in het basisonderwijs. Een reportage over het onvrijwillige vertrek van kinderen uit de klas.

Verder lezen? Zie bijlage hiernaast

Het debat: schaalgrootte en schoolgrootte

Hoe groot moet de school zijn en hoe groot het bestuur? Leo van Beek uit Arnhem en Meine Stoker uit Eindhoven gaan daarover in Debat. Moet de schoolleider een behapbare school hebben, of is een wezenlijkeschaalvergroting noodzakelijk om voldoende kwaliteit te genereren? 

Kamerleden aan het woord

Er is geen sprake van dat Kamerleden al die stukken lezen die hen worden uitgereikt over het onderwijsbeleid. Waar staan zij voor, hoe verzamelen zij hun informatie en hoe komen zij tot hun oordeel. In de serie Kamerwerk komen Ursie Lambrechts van D66 en Kees Vendrik van GroenLinks aan het woord. 

Van ‘hel’ tot ‘klasse’ school

Op het openbare Alexander College in Rotterdam kunnen sporttalenten zich ontplooien, maar niet alleen zij. Portret van een VMBO-school die uit een diep dal omhoog klom en daarmee nog geen genoegen neemt. Leerlingen én leraren werken er anders. Van de naargeestige kwalificaties over het VMBO moet de school al helemaal niks hebben, blijkt in De Omslag.

Bijlagen