Over Onderwijs jaargang 7 nummer 1

Ziekte en vervanging

Wanneer de nieuwe regeling in gaat is nog niet duidelijk, maar binnen afzienbare tijd draait het voortgezet onderwijs zelf op voor de kosten van wachtgeld en vervanging van leerkrachten.Vooral de wat kleinere scholen staan aan het begin van een speurtocht naar oplossingen hiervoor.Hoewel aan de bestaande regeling voor het primair onderwijs niets verandert, krijgt het toch te maken met de gevolgen: een forse premiestijging.

Ideologisch vacuüm in kansenbeleid

Wees niet bang voor politieke vergezichten, al zijn ze ogenschijnlijk uit de mode. Het kansenbeleid in het onderwijs heeft een politieke ideologie juist broodnodig. Dit concludeert onderwijskundige en promovendus Bob ten Bruggencate in zijn recent verschenen studie van een kwart eeuw onderwijsbeleid in de gemeente Groningen.

Vernieuwing in het vmbo

Schaf het vmbo af, we moeten terug naar de vroegere mavo en het lbo, riep de VVD eind vorig jaar. De partij meende dat het vmbo een vergaarbak was van probleemjongeren. Is het dan alleen maar kommer en kwel? Over Onderwijs ging op zoek naar vernieuwing in het vmbo en vond bijzondere initiatieven in onder meer Apeldoorn,Den Bosch en Middelburg. “Nergens gebeurt zoveel vernieuwends als in het vmbo.”

Verder lezen? Zie bijlage hiernaast

Zo gewoon waar mogelijk

Voor veel jongeren met een verstandelijke beperking biedt een zmlk-school het beste onderwijs en de veiligste omgeving, vindt Riekje Verkerk, bevlogen adjunctdirecteur van zmlk-school De Ark in Gouda.Wat niet wegneemt dat het voor deze jongeren stimulerend is om mee te draaien in de ‘gewone’ wereld. Daarom zocht ze samenwerking met de Goudse Scholengemeenschap Leo Vroman. Nu volgen vwo-leerlingen kooklessen op De Ark en gaan Ark-leerlingen naar gymles op het vwo.

Bijlagen