Over Onderwijs jaargang 7 nummer 4

Tweede fase

In 2007 wordt de tweede fase aangepast. Deze vernieuwing van de wetgeving biedt scholen veel vrijheid en daarmee veel kansen. Scholen kunnen meer dan ooit eigen keuzes gaan maken, keuzes waarmee ze zich kunnen profileren. 

Tevreden

Het imago van het vmbo is al jaren slecht. Je zal als leraar wel gek zijn als je daarwilt werken. Het Sbo spiegelt in een onderzoek echter een andere werkelijkheid voor. Leraren en onderwijsondersteunend personeel blijken in dat type onderwijs gelukkige mensen.

Mishandeling

Op elke school zitten leerlingen die met mishandeling worden geconfronteerd. Leerkrachten moeten er alerter op zijn en meer actie ondernemen. In de toekomst wordt een meldcode verplicht voor scholen. De Bonte Vlinder in Den Haag werkt er al aan.

Verzelfstandiging

In vier jaar tijd gaat het bestuur van het openbaar primair onderwijs in Enschede over van de gemeente, via de bestuurscommissie Consent, naar een stichting. Dat pad gaat niet over rozen, maar het zijn ook niet alleen doornen. De tegenvallende bruidsschat heeft geleid tot een creatieve aanpak.

Bijlagen