Over Onderwijs jaargang 8 nummer 1

Dansopleiding

De officiële vooropleiding in het voortgezet onderwijs biedt de meeste kans op een felbegeerde plaats bij de dansacademie. Mede daarom is het onbegrijpelijk dat het ministerie van OCW de subsidiëring van de vooropleiding heeft opgezet. Met kunst- en vliegwerk houden de opleidingen het hoofd boven water. Maar niet lang meer.

Verder lezen? Zie bijlage hiernaast 

Bovenschoolse bureaus

De bovenschoolse bureaus blijken niet bureaucratisch en er gaat niet enorm veel geld aan op. Voor het eerst is er onderzoek gedaan naar bovenschools-managementbureaus in het primair onderwijs. De verantwoordelijkheid voor miljoenen euro’s is in goede handen.

Verder lezen? Zie bijlage hiernaast 

Menging zwart en wit

Het bijzonder onderwijs in Amsterdam sluit zich aan bij een plan van de Baliegroep om onder meer autochtone ouders voorrang te geven als zij bij het opgeven van hun kind een allochtone ouder meenemen naar de school van hun keuze. De Amsterdamse politiek reageerde over het algemeen ook positief op het plan.

Verder lezen? Zie bijlage hiernaast  

Sociale vorming

De Onderwijsraad kwam onlangs in een advies met een scala aan ideeën over  de rol van het onderwijs bij de sociale vorming van de jeugd. Over Onderwijs vroeg hierop een reactie aan dr. Pauline Naber en bracht een bezoek aan het Dalton Lyceum in Dordrecht, waar een aantal van die ideeën al succesvol is ingevoerd.

Verder lezen? Zie bijlage hiernaast

Bijlagen