Overleg lerarensalarissen uitgesteld

Het overleg binnen het kabinet over de adviezen van de tijdelijke Commissie Leraren is dinsdag uitgesteld. Minister Ronald Plasterk zei op Radio 1 dat premier Jan Peter Balkenende tot het uitstel had besloten. Lees verder

De reden voor het uitstel werd officieel niet bekendgemaakt, maar het was direct duidelijk dat het te maken had met het vastgelopen overleg over de versoepeling van het ontslagrecht. CDA-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken wilde de versoepeling doorvoeren, maar hij vond de PvdA lijnrecht tegenover zich. Ook de ChristenUnie had bezwaren.

Dinsdagavond werd bekend dat er een commissie komt die deze kwestie gaat onderzoeken. Die commissie moet voor 1 juni aanstaande een advies uitbrengen over ‘versterking van de arbeidsdeelname’. Met de instelling van de commissie schuift het kabinet de hete aardappel van het ontslagrecht voor zich uit om zo een einde te maken aan de gespannen onderlinge verhoudingen.

Huiswerk
Onderwijsminister Plasterk (PvdA) weigerde dinsdag op Radio 1 in te gaan op het uitstel van het overleg over de maatregelen om de positie van de leraren te verstevigen. Hij wilde wel kwijt dat premier Balkenende tot het uitstel had besloten. Ook zei Plasterk dat het overleg wat hem betreft wèl was doorgegaan, omdat hij ‘zijn huiswerk had gemaakt’. 

Plasterk wil deze maand bekendmaken hoe hij wil omgaan met de adviezen van de tijdelijke Commissie Leraren. Deze commissie onder leiding van SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan adviseerde eerder dit najaar dat er ruim 1 miljard euro extra nodig is om de groeiende personeelstekorten in het onderwijs tegen te gaan. Het extra geld is volgens Rinnooy Kan onder meer nodig om de salarissen te verhogen.

Tot nu toe lijkt het erop dat Plasterk de ruim 1 miljard euro voor de leraren uit zijn eigen begroting moet halen, wat ten koste zou gaan van andere belangrijke posten. Rinnooy Kan wil echter dat het hele kabinet eraan meebetaalt, zo zei hij in een interview voor het decembernummer van het VOS/ABB-blad Over Onderwijs. Hij krijgt daarbij in elk geval steun van PvdA-Kamerlid Margot Kraneveldt en haar collega Jasper van Dijk van de SP.