‘Pabo’ers van mbo tasten onderwijskwaliteit aan’

Pabo’s moeten mbo’ers kunnen weigeren. Dat stelt de Vereniging Hogescholen. Voorzitter Jan van Zijl van de MBO Raad vindt dit ‘te kort door de bocht’. 

De gebrekkige kennis aan reken- en taalvaardigheden waarmee mbo-studenten de pabo binnenkomen, gaat volgens de Vereniging Hogescholen ten koste van de onderwijskwaliteit. ‘Docenten zijn nu te veel tijd kwijt aan het bijspijkeren van kennis die een mbo-student eigenlijk al op zak moest hebben vóór aanvang van de pabo. Tijd die eigenlijk nodig is voor de kwaliteit van het pabo-onderwijs zelf’, zo meldt de Vereniging Hogescholen op haar website.

In een brief aan de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs roept de Vereniging Hogescholen de politiek op om mbo-studenten bij aanmelding te mogen screenen op voldoende voorkennis. ‘Op basis daarvan kan een pabo dan beoordelen of een mbo-student voldoende reken- en taalvaardigheid heeft voor een start op de pabo’, aldus voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen.

Zijn collega Jan van Zijl van de MBO Raad heeft maandagochtend op Radio 1 gezegd dat ‘terugsturen aan de poort’ een te gemakkelijke oplossing is. Hij vindt dat de Vereniging Hogescholen te kort door de bocht gaat. Van Zijl zei ook dat niet alleen in het mbo, maar in het hele onderwijs de algemene vakken taal en rekenen de afgelopen 10 tot 15 jaar zijn verwaarloosd.

Woensdag vergadert de Tweede Kamer onder andere over doorstroom mbo-hbo.