ParnasSys heeft spijt van ‘Wil je leerling uitsluiten?’

ParnasSys gaat een brochure voor het product Schoolkassa aanpassen vanwege de buitengewoon kwalijke slogan ‘Wil je een leerling uitsluiten? Dat kan!’.

Schoolkassa is een administratiesysteem waarmee scholen kunnen bijhouden welke ouders de vrijwillige ouderbijdrage of bijvoorbeeld het geld voor een schoolreisje hebben betaald. Als er niet is betaald, kan in het systeem direct worden aangegeven dat een leerling wordt uitgesloten, zo staat in de brochure.

VOS/ABB vindt dat deze aanbeveling in de brochure niet past bij het principe dat alle kinderen recht hebben op gelijke kansen en dat dus geen enkele leerling mag worden uitgesloten, ook niet als bijvoorbeeld de vrijwillige ouderbijdrage (nog) niet is betaald. Daarom heeft VOS/ABB ParnasSys hierover benaderd.

In een reactie laat algemeen directeur Dirk Jan Timmer van Topicus (het moederbedrijf van ParnasSys) aan VOS/ABB weten dat er sprake is van ‘verwarring over woordgebruik’.  Er had in de brochure moeten staan dat scholen door gebruik te maken van het systeem aanmaningen en niet leerlingen kunnen uitsluiten. Hij benadrukt dat ParnasSys kansengelijkheid heel belangrijk vindt.

De brochure waarmee ParnasSys Schoolkassa aanprijst wordt nu aangepast.

De SP en GroenLinks in de Tweede Kamer hebben Kamervragen gesteld over de brochure van ParnasSys.