Plasterk wil Actieplan LeerKracht overeind houden

Minister Ronald Plasterk van OCW zal zijn best doen om ondanks de bezuinigingen het Actieplan LeerKracht overeind te houden. Dat heeft de minister gezegd tijdens de Libanonlezing in het stadhuis van Rotterdam. Lees verder

De minister was uitgenodigd door het openbare Libanon Lyceum in Rotterdam-Kralingen, dat zijn 100-jarig bestaan viert. De lezing werd vanwege de grote belangstelling gehouden in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel. Daar was meer ruimte dan in de eigen aula.

Plasterk ging onder meer in op de bezuinigingen die het kabinet moet doorvoeren vanwege de economische crisis. Die bezuinigingen zullen, zo zei hij, geen negatieve invloed mogen hebben op de uitvoering van het Actielan LeerKracht, dat bedoeld is om de personeelstekorten te bestrijden en leraren een beter carrièreperspectief te bieden.

Structureel probleem
De minister wees erop dat het probleem van de lerarentekorten in de huidige crisis weliswaar minder groot lijkt, maar dat het onverminderd terugkeert zodra het economisch weer beter gaat. ‘Leraren die meer willen verdienen, lopen nu niet weg naar ICT-bedrijfjes, want die nemen niemand meer aan. Maar over twee jaar is de crisis weer voorbij… Het lerarentekort is geen conjuntureel maar een structureel probleem’, aldus Plasterk.

De minister ging in zijn lezing ook in op de bestuurlijke schaalvergroting en de fusietoets, waarmee hij wil voorkomen dat er in zijn ogen te grote onderwijsorganisaties ontstaan. Hij ontkrachtte verder kritiek als zou hij als PvdA’er het idee van de Middenschool nieuw leven in willen blazen. Tevens beloofde hij zijn toehoorders dat die geen stelselwijzigingen hoeven te vrezen.

Stapelen
Plasterk pleitte ervoor om het zogenoemde stapelen makkelijker te maken. Leerlingen die bijvoorbeeld op het vmbo beginnen, moeten van hem de kans krijgen om door te groeien naar bijvoorbeeld havo en/of vwo. Daarbij verwees hij naar zijn collega Ab Klink van Volksgezondheid, die ooit is begonnen op de mulo en daarna is doorgestroomd naar hogere opleidingen. 

Het was de vier keer dat de Libanonlezing werd gehouden. Eerdere sprekers waren de Rotterdamse oud-burgemeesters Bram Peper en Ivo Opstelten en oud-voorzitter Frits van Oostrom van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.