Publiek-private samenwerking: grote impuls in België

Met publiek-private samenwerking (pps) voor de bouw van nieuwe scholen verwacht de regering van Vlaanderen 5000 banen te behouden. De komende jaren moeten op basis van pps in Vlaanderen 211 scholen worden gebouwd. Lees verder

Met de investering is ruim 1 miljard euro aan overheidsgeld gemoeid. De Vlaamse regering gaat samenwerken met een partnerschap van Fortis Bank en Fortis Real Estate.

De impuls wordt gezien als een inhaalslag, omdat veel schoolgebouwen in Vlaanderen niet meer voldoen aan de eisen van modern onderwijs en bovendien vaak achterstallig onderhoud vertonen.

In het plan van aanpak van de Vlaamse regering staat dat er 211 scholen voor in totaal 113.000 leerlingen moeten worden gebouwd. De Vlaamse onderwijsminister Franck Vandenbroucke zegt in het tijdschrift Knack dat de investering ook bedoeld is om de negatieve gevolgen van de economische recessie op de bouwsector te verzachten.

De Vlaamse Confederatie Bouw becijferde dat met de operatie 5000 banen in de zwaargetroffen bouwsector behouden blijven.