PVV wil elk jaar 5% van slechtste leraren ontslaan

Als reactie op de actieplannen voor meer onderwijskwaliteit, die maandag zijn gepresenteerd, komt PVV-Tweede Kamerlid Harm Beertema met het voorstel om elk jaar 5% van de slechtste leraren te ontslaan. Lees verder

Volgens Beertema weet iedereen precies welke leraren slecht functioneren, maar durft niemand het aan deze leraren de laan uit te sturen. Hij illustreert in het Algemeen Dagblad zijn pleidooi met zijn eigen ervaring in het middelbaar beroepsonderwijs in Rotterdam. Naar eigen zeggen heeft hij in 34 jaar maar drie keer een functioneringsgesprek gehad. Beertema erkent dat het jaarlijks ontslaan van 5% van de slechtste leraren op praktische bezwaren stuit in tijden van lerarenschaarste.

VOS/ABB benadrukt dat goed personeelsbeleid en excellentie van groot belang zijn voor het onderwijs, maar ook dat het ontslaan van leraren niet de oplossing is. Het is veel beter om met gerichte begeleiding en scholing de kwaliteit van leraren te verbeteren. Het plan van Beertema lijkt daarom eerder een populistisch PVV-proefballonnetje voor de bühne dan een serieuze optie.