Rechter geeft Vader Rijn College gelijk

Het Vader Rijn College mocht de moslimdocente, die plotseling mannen geen hand meer wilde geven, wel ontslaan. Dat heeft de Rechtbank Utrecht bepaald. Eerder heeft de Commissie Gelijke Behandeling uitgesproken dat een school het ‘handen geven’ niet mag verplichten. Lees verder

Na de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling is het Vader Rijn College naar de rechtbank gestapt. De school werd daarbij vertegenwoordigd door VOS/ABB-advocaat Jan Schutter.

De rechtbank geeft nu aan dat in dit specifieke geval van het Vader Rijn College de verhoudingen dermate waren verstoord, dat schorsing en ontslag redelijk waren. Het gaat  om de vertrouwensbreuk nadat de bewuste moslimdocente aan het begin van het schooljaar 2006/2007 ineens per e-mail aan haar collega’s had meegedeeld dat ze vanwege haar godsdienstige overtuiging mannen geen hand meer zou geven. Door die e-mail te sturen zonder vooroverleg met de directie, heeft zij op voorhand alle pogingen om in overleg tot een gezamenlijke oplossing te komen, gefrustreerd, zo overweegt de rechtbank.

De uitspraak betekent niet dat een school docenten kan verplichten om iedereen de hand te schudden. De rechtbank zegt het niet haar taak te vinden om overwegingen van principiële aard op te nemen.