Regio’s luiden noodklok over begroting

Scholen en besturen in regio’s in het hele land maken zich grote zorgen over de miljoenenbezuinigingen op het voortgezet onderwijs. Zij vrezen een verschraling van het lesaanbod. Ook zijn ze bang dat er leraren ontslagen moeten worden. Lees verder

In de Kop van Noord-Holland luiden vo-scholen en besturen de noodklok in een persbericht. Daarin staat dat de leerlingen uiteindelijk de dupe worden van de bezuinigingen van vele tientallen miljoenen euro’s die op Prinsjesdag bekend zijn geworden. Een deel van de scholen en besturen is aangesloten bij VOS/ABB.

Ze noemen onder meer het schrappen van de zogenoemde fusieprikkel. ‘Voor de scholengemeenschappen in onze regio betekent de aangekondigde korting minder geld voor het verzorgen van het onderwijs. Afhankelijk van de schoolgrootte kan dat oplopen tot een verlies van vijf tot tien docentbanen per bestuur.’

Dat is volgens de opstellers van het persbericht alleen maar op te vangen met grotere klassen en/of het schrappen van vakken die maar door weinig leerlingen worden gevolgd. Ze roepen de gemeentebesturen en de ouders op hun bezorgdheid te laten blijken aan de landelijke politiek. ‘Stop de uitverkoop van een onderwijsbestel, waar onze kinderen van afhankelijk zijn’, aldus het einde van het Noord-Hollandse persbericht.

Nijmegen en omgeving
Dezelfde verontruste geluiden zijn te horen in Nijmegen en omgeving. Daar roepen scholen voor voortgezet onderwijs en besturen de colleges van burgemeester en wethouders van Nijmegen en vijf omliggende gemeenten op in actie te komen tegen de bezuinigingen. ‘Beter onderwijs vraagt een passend budget’, zo stellen zij.

Het persbericht uit Noord-Holland en de brief aan de colleges van B&W van Nijmegen en omliggende gemeenten staan in de rechterkolom van dit bericht.

Bijlagen