Rel rond bouwfraude BOOR Rotterdam laait op

Aannemer Niek Kortenhoeven beschuldigt het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam van grootschalige fraude. Hij wijst er in een twee pagina’s tellend artikel in de Volkskrant op dat de fraude zich heeft afgespeeld onder de verantwoordelijkheid van bestuursvoorzitter Wim Blok. Die op zijn beurt zegt dat Kortenhoeven leugenachtige verhalen vertelt en zich schuldig maakt aan laster. Lees verder

Kortenhoeven is een van de klokkenluiders, die naar gemeenteraadsfractie van Leefbaar Rotterdam stapten. Marco Pastors en Dries Mosch van die partij brachten de bouwfraude bij BOOR in de publiciteit (zie de gerelateerde berichten in de rechterkolom).

De Volkskrant citeert de Rotterdamse aannemer, die gespecialiseerd is in het aanleggen van schoolpleinen, elektra en brandveiligheid. ‘Vanaf het eerste moment dat ik voor BOOR ging werken, was er gedoe met facturen. Iedereen ging ermee akkoord, want anders kreeg je geen klussen. Het werd overhevelen genoemd, of versleutelen. Ik moest bijvoorbeeld een klus opknappen voor de ene school, en dan een rekening sturen voor werkzaamheden aan een andere school’, aldus Kortenhoeven. Hij zegt dat hij aan deze praktijken meewerkte, omdat hij zich verantwoordelijk voelde voor de veiligheid op de scholen. ‘Er is geen veiligheidsbeleidbudget en zo maken we geld vrij, zeiden ze bij BOOR’, zo citeert de Volkskrant hem.

De 51-jarige Rotterdammer zegt dat hij alles tot in detail heeft bijgehouden en dat hij nog 2 euroton van BOOR tegoed heeft. Het zou 13 kilo aan dossiers in bezit hebben. De recherche mag van hem alles inzien, maar BOOR niet. Hij beweert in de Volkskrant dat bestuursvoorzitter Wim Blok van BOOR ‘uit alle macht probeert te voorkomen dat hij moet opstappen, omdat de fraude onder zijn ogen heeft plaatsgevonden’.

De krant laat Wim Blok in een reactie zeggen dat Kortenhoeven liegt en zich schuldig maakt aan laster. BOOR zal aangifte tegen de aannemer doen, aldus Blok, omdat Kortenhoeven heeft meegewerkt aan valse facturen.

In de rechterkolom staan gerelateerde berichten die eerder op deze website zijn verschenen. Daar vindt u een eerder verschenen artikel uit het BOOR Magazine, waarin Niek Kortenhoeven aan het woord komt.

Bijlagen