Reportage over centrale rol van openbare school

De actualiteitenrubriek Netwerk heeft maandagavond een reportage uitgezonden over openbare basisschool De Berenburcht in het Zeeuwse dorp Baarland. Staatssecretaris Sharon Dijksma van OCW maakte onlangs bekend dat deze dorpsschool in elk geval komend schooljaar open kan blijven, ondanks het feit dat De Berenburcht onder het wettelijk minimumaantal leerlingen zit. Lees verder

Op deze website verscheen op 3 februari een bericht over het open blijven van obs De Berenburcht. Dat nieuwsartikel ging in op Kamervragen van de PvdA over de mogelijke sluiting van de Baarlandse school en de reactie daarop van Dijksma. Zij liet in een telefoontje aan de gemeente Borsele weten dat De Berenburcht in elk geval komend schooljaar open kan blijven.

De Borselse wethouder Jan Zandee (SGP/ChristenUnie) en schooldirecteur Rob Hettema reageerden verheugd op het positieve besluit van de staatssecretaris. Zij loopt hiermee vooruit op een wetswijziging, die het mogelijk zal maken om met discretionaire bevoegdheid (te) kleine scholen open te houden. Per geval wordt dan bekeken of een school die onder de minimumgrens van het aantal leerlingen zakt, toekomst heeft.

De reportage van Netwerk laat zien dat de openbare basisschool in Baarland nog het enige verbindende element in het Zeeuwse dorp is. Na het vertrek van diverse voorzieningen, zoals de supermarkt, vervult De Berenburcht een centrale functie in de dorpsgemeenschap. Gevreesd wordt dat als de school dichtgaat, de leefbaarheid van Baarland ernstig wordt aangetast.

Klik hier voor het bericht over de reportage op de website van Netwerk.