Resultaten flexibele onderwijstijd veelbelovend

De resultaten van scholen die werken met flexibele onderwijstijd zijn opvallend goed. Dat meldt demissionair minister Van Bijsterveldt nu zeven scholen een jaar bezig zijn met dit experiment. Vijf van de zeven pionierscholen zijn openbaar, de andere twee algemeen bijzonder. Lees verder

De scholen die aan de proef deelnemen, hebben toestemming om af te wijken van twee wettelijke regels: de verplichte centrale zomervakantie en de vijfdaagse schoolweek. Daardoor kunnen deze scholen echt flexibel met de onderwijstijd omgaan. Ze blijven (een deel van) de zomervakantie open, waarna de leerlingen op een ander moment vrij mogen nemen. Om dit te kunnen realiseren, werken de scholen met individuele leerlijnen. Zes van de zeven scholen kennen geen vrije woensdagmiddag meer: zij werken met het vijf-gelijke-dagenmodel. Op de Sterrenscholen in Apeldoorn en Zevenaar kunnen ouders kiezen voor een vierdaagse schoolweek.

Meer effectieve onderwijstijd
De minister zegt in haar brief aan de Tweede Kamer dat op alle deelnemende scholen de tevredenheid bij de ouders ‘opvallend hoog’ is. Daarnaast zijn de randvoorwaarden voor het onderwijs in orde, volgens de Inspectie van het Onderwijs die alle scholen heeft bezocht. De Inspectie stelt dat het nog te vroeg is om harde uitspraken te doen over de effecten op de onderwijskwaliteit, maar wel is gebleken dat de leerlingen op de pionierscholen meer effectieve onderwijstijd krijgen dan formeel verplicht. Daar is de minister zeer verheugd over.

Verder blijkt uit de eerste monitor van RegioPlan dat de ouders de flexibele onderwijstijd zeer positief beoordelen. Zij geven aan dat ze werk en gezinsleven beter kunnen combineren, minder stress ervaren en meer tijd voor hun kinderen hebben. Veel scholen bieden een combinatie van onderwijs en opvang aan.

De openbare scholen die deelnemen aan dit experiment zijn:

* Bikube in Hoofddorp
* Laterna Magica in Amsterdam
* Parapluschool in Ede
* Sterrenschool Apeldoorn
* Sterrenschool Zevenaar

De deelnemende algemeen bijzondere scholen zijn De School in Zandvoort en Casa in Pijnacker. Dit schooljaar hebben nog vijf scholen toestemming gekregen om met flexibele schooltijden te gaan werken. 

VOS/ABB participeert in het project Andere Tijden in onderwijs en opvang, dat de voorlopers heeft ondersteund. De werkwijze van Laterna Magica werd dit voorjaar geportretteerd in het magazine ‘Wij maken werk van Kindcentra, portretten van pioniers’, van het project Andere Tijden.

Ook het magazine School! van VOS/ABB en de VOO heeft al enkele malen aandacht besteed aan de experimentscholen. 

Bekijk de volledige monitor Experiment Flexibilisering Onderwijstijd.

De kamerbrief met de reactie van minister Van Bijsterveldt op de monitor.