Rinda den Besten ziet alsnog af van wachtgeld

De Utrechtse oud-wethouder Rinda den Besten, die per 1 april de nieuwe voorzitter van de PO-Raad wordt, wil bij nader inzien geen wachtgeld ontvangen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Lees verder

Maandag meldde de krant dat Rinda den Besten 14.000 euro aan wachtgeld ontvangt. Ze heeft zeven weken vrij genomen nu zij is teruggetreden als PvdA-wethouder in Utrecht. Op 1 april begint ze als voorzitter van de PO-Raad.

PvdA-voorzitter Hans Spekman, die Den Besten goed kent omdat hij in Utrecht ook wethouder is geweest, benadrukte in het AD dat zij het wachtgeld niet nodig heeft. ‘De regeling is er om een periode te overbruggen dat je geen werk hebt. Maar Rinda kan gewoon tot 1 april doorwerken als wethouder. Ik zou het nooit zo gedaan hebben’, aldus Spekman. De PvdA-voorzitter zei dat hij zijn bezwaren aan Den Besten kenbaar heeft gemaakt en dat zij het niet met hem eens was.

Dat Den Besten nu alsnog afziet van wachtgeld, heeft volgens het AD te maken met ‘een storm van protest’. Niet alleen Spekman, ook PvdA-voorman Diederik Samsom heeft haar volgens de krant laten weten dat ‘de gang van zaken niet strookt met de soberheid die het openbaar bestuur zou moeten betrachten’.

In het AD staat ook dat Den Besten en haar gezinsleden naar aanleiding van de commotie veel ‘heftige en bijzonder negatieve reacties’ kregen. Ook de gemeente Utrecht kreeg tientallen boze brieven en e-mails. Bovendien lanceerde de website GeenStijl het ‘Project X Rinda’, analoog aan het uit de hand gelopen project X-feest in Haren. Iedereen kreeg de oproep naar de afscheidsreceptie voor Rinda den Besten te komen.

Zie ook de gerelateerde berichten in de rechterkolom.