Ronald Plasterk: weg met de managers

Minister Ronald Plasterk van OCW wil af van ‘de overbodige managementlagen in grote, gefuseerde scholengemeenschappen’. Dat zegt hij in een interview in Vrij Nederland. Het is de tweede keer in korte tijd dat Plasterk uithaalt naar de managers in het onderwijs. Onderaan dit bericht kunt u reageren. Lees verder

Plasterk reageert in het interview onder meer op de kritiek die de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) had na uitspraken die de minister deed tijdens de algemene vergadering van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Hij zei daar dat de huidige problemen met de kwaliteit van het onderwijs niet te wijten zijn aan de leraren, maar aan de managers en de politiek. De AVS gaf aan dat de schoolleiders zich miskend voelden.

”Dit verwijt was echt flauwekul”, aldus de minister in Vrij Nederland. Volgens hem snapte iedereen dat hij niet de gemiddelde basisschooldirecteur bedoelde, maar de volgens hem overbodige managementlagen in gefuseerde scholengemeenschappen. “Daar moeten we vanaf”, aldus Plasterk, die aangeeft dat het schrappen van de financiële fusieprikkel een eerste stap is. “Ik ben nu ook aan het uitzoeken of ik een fusietoets kan invoeren. Een wet die voorschrijft dat scholen voor ze fuseren van mij een handtekening moeten krijgen.”

De minister zegt verder dat leraren weer het gevoel moeten krijgen dat zij bepalen wat er op school gebeurt en niet het managementteam. “Als ik er als minister op hamer dat leraren weer meer te zeggen moeten hebben, voelen ze zich gesteund door de politiek, en kunnen ze hun positie binnen de organisatie versterken.” Ook vindt Plasterk dat sommige managers wel heel veel geld krijgen. “Er zijn managers in het voortgezet onderwijs die twee keer zoveel verdienen als leraren. Dat kan toch niet?”

Plasterk spreekt ook van het ‘laat-maar-waaienbeleid’ van zijn voorgangers, dat volgens hem  de oorzaak is van de huidige problemen met de kwaliteit van het onderwijs.”Dat ga ik herstellen. We gaan met de scholen weer duidelijk afspreken wat kinderen moeten leren. En dat gaan we controleren.” De minister zegt tevens dat speciale teams leerlingen ‘achter de broek gaan zitten’ om het aantal voortijdige schoolverlaters terug te dringen.

Het interview met Ronald Plasterk staat in Vrij Nederland nr. 26 (30 juni).

Informatie: Martin van den Bogaerdt, 0348-405297, mvandenbogaerdt@vosabb.nl