Rotterdamse wethouder krijgt bijles over de haven

De Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge heeft op de Mavo Delfshaven bijles gehad over de haven. Daarmee heeft hij officieel het eerste havenlesprogramma voor leerlingen in het voortgezet onderwijs in gebruik genomen. Lees verder

Aan de hand van een digitaal lespakket over producten en havenbanen, excursies en gastlessen komen in totaal 8000 jongeren van 12 to14 jaar meer te weten over een baan in de haven. Dat is nodig, meldt het bij VOS/ABB aangesloten bestuur LMC Voortgezet Onderwijs, omdat er jaarlijks 2000 havenvacatures vrijkomen. Uit onderzoek is gebleken dat veel jongeren geen enkel beeld hebben van hun carrièrekansen in de haven.

Op acht vestigingen van LMC Voortgezet Onderwijs wordt vanaf 16 september gewerkt met het havenlesprogramma. De ambitie is het pakket volgend schooljaar uit te rollen over alle vo-scholen in Rotterdam en omstreken. Uiteindelijk kan het voortgezet onderwijs in heel Nederland het havenlesprogramma toe gaan passen.

De Mavo Delfshaven, waar wethouder De Jonge de bijles over de haven kreeg, is een kleine, overzichtelijke school voor internationalisering en economie. De school profileert zich als Havenmavo en werkt samen met het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam. De opleiding is bedoeld voor ondernemende leerlingen die de mavo willen combineren met extra aandacht voor Rotterdam als mainport van Europa en ondernemerschap.

Het havenlesprogramma is een initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam, LMC Voortgezet Onderwijs, de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Rotterdam, de Stichting Nederland Maritiem Land en het Educatief Informatie Centrum Mainport Rotterdam.

In het eerste nummer van het magazine School! van VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs, dat in september is verschenen, staat een artikel over de Havenmavo in Rotterdam. Het artikel kunt u downloaden uit de rechterkolom van dit bericht.