Preventie werkt: jaarwisseling met weinig schoolbranden

Het aantal branden in en bij schoolgebouwen is tijdens de afgelopen jaarwisseling zeer beperkt gebleven. Dat blijkt uit een inventarisatie die VOS/ABB heeft uitgevoerd. Lees verder

In het Zeeuwse Haamstede woedde in de nieuwjaarsnacht brand in een voormalig schoolgebouw, dat eerder diende als dependance van openbare basisschool Krirrewei. Het schoolgebouw werd al niet meer gebruikt. De oorzaak is niet bekend.

In het eveneens Zeeuwse Domburg was er op Oudjaarssdag korte tijd een buitenbrandje bij een leegstaand schoolgebouw. Het vuur was al uit toen de brandweer arriveerde.

Op Oudjaarsdag was er ook brand in een voormalig schoolgebouw in Oss. Het gebouw werd gebruikt door de voedselbank van de Brabantse plaats. Bovendien zat er een bejaardensoos. Mogelijk was vuurwerk de oorzaak van de brand.

In Eibergen, in Overijssel, is op vrijdag 30 december een houten opslag van een basisschool door brand vewoest. Vermoedelijk was er vuurwerk in het spel.  Op vrijdagavond ging in Amersfoort de schuur van de Vrije School in vlammen op. Er lagen speeltoestellen in opgeslagen. Hier is de oorzaak niet bekend.

Eerder in de kerstvakantie, op dinsdag 27 december, was er brand bij de rooms-katholieke Theresiaschool in het Noord-Hollandse Warmenhuizen. Er gingen vooral bouwmaterialen verloren, die op de binnenplaats lagen opgeslagen. Verder raakte een veranda en een zijmuur beschadigd. De oorzaak is niet bekend.

Het aantal brand in en bij schoolgebouwen ligt nu veel lager dan in 2008, toen tijdens de jaarwisseling 20 scholen door brand werden verwoest. Het lijkt erop dat de beperking van het aantal schoolbranden het gevolg is van preventiemaatregelen.

VOS/ABB publiceert elk jaar voor de kerstvakantie adviezen voor brandpreventie. Deze adviezen worden ter beschikking gesteld door VOS/ABB’s verzekeringspartner Aon (zie rechterkolom).

Het is mogelijk dat de inventarisatie die VOS/ABB heeft uitgevoerd, niet een compleet beeld van de situatie geeft. Mocht u andere scholen kennen waar tijdens de jaarwisseling of eerder in de kerstvakantie brand is geweest, dan kunt u dat doorgeven aan Martin van den Bogaerdt: mvandenbogaerdt@vosabb.nl.