Rutte twijfelt onder CDA-druk over einde antihomowet

Het lijkt erop dat VVD-premier Mark Rutte onder druk van coalitiepartner CDA de zogenoemde enkele-feitconstructie in de wet wil handhaven. Op basis van deze wettelijke bepaling mogen scholen voor bijzonder onderwijs homoseksuele leerkrachten weigeren of zelfs ontslaan als zij uiting geven aan hun geaardheid. Lees verder

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert zei vorige week nog bij de EO dat de liberalen voor afschaffing van de enkele-feitconstructie blijven. ‘Onze handtekening staat eronder en die blijft eronder staan’, aldus Hennis-Plasschaert. Daarmee doelde zij op het initiatiefwetsvoorstel van Boris van der Ham van D66 om de enkele-feitconstructie te schrappen.

Hennis-Plasschaert reageerde op een uitspraak van de nieuwe CDA-minister van OCW, Marja van Bijsterveldt. Zij heeft naast onderwijs ook homo-emancipatie in haar portefeuille. Van Bijsterveldt vindt het overbodig dat de enkele-feitconstructie uit de Algemene Wet Gelijke Behandeling wordt geschrapt. Haar standpunt staat in het kader van de steun die het CDA altijd geeft aan het christelijk onderwijs.

Pechtold, Halsema en Rouvoet
In vervolg op de discussie, stelde D66-fractieleider Alexander Pechtold een vraag over dit onderwerp aan VVD-premier Mark Rutte. Pechtold wilde van hem weten of de VVD in de nieuwe coalitie met de christendemocraten nog steeds ruimte heeft om onder meer de afschaffing van de enkele-feitconstructie te steunen. De nieuwe liberale premier liet in zijn antwoord doorschemeren dat de kans bestaat dat die steun in het kader van de samenwerking met het CDA niet meer op voorhand vaststaat.

Ook GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema kritiseerde Rutte vanwege zijn weifelachtige houding ten opzichte van het schrappen van de enkele-feitconstructie. ‘Dit is een behoorlijk belangrijke principiële kwestie. De handtekening van de VVD staat al onder het wetsvoorstel en u moet als liberaal eigenlijk willen dat de enkele-feitsconstructie gisteren al was afgeschaft’, aldus Halsema.

Oud-vicepremier en huidig Kamerlid André Rouvoet van de ChristenUnie ziet in de nieuw ontstane situatie een kans om de enkele-feitconstructie te handhaven. De ChristenUnie is vanuit haar christelijke politieke overtuiging van mening dat scholen voor bijzonder onderwijs wettelijk in staat moeten blijven om homoseksuele leraren te weigeren of ontslaan als zij uiting geven aan hun geaardheid.

Ingezonden brief
In dagblad Trouw stond vrijdag een ingezonden brief over de kwestie. De brief is geschreven door de Kamerleden Boris van der Ham  van D66, Jette Klijnsma van de PvdA, Jasper van Dijk van de SP, Ineke van Gent van GroenLinks en – dat is opmerkelijk in het licht van de opmerking van Rutte – het VVD-Kamer Anouchka van Miltenburg.

Zij pleiten in de brief duidelijk voor het schrappen van de enkele-feitconstructie. Op basis van de brief kan worden geconcludeerd dat de VVD in de Tweede Kamer, ondanks de weifelachtige houding van premier Rutte, voorstander blijft van het initiatiefwetsvoorstel van Boris van der Ham van D66.

De brief staat in de rechterkolom van dit bericht.

Bijlagen