Scholen beginnen met verlengde onderwijstijd

Op 25 plaatsen in Nederland beginnen basisscholen dit schooljaar al met extra onderwijstijd voor kinderen met een achterstand. Een van die scholen is obs De Egelantier in Almere, waar staatssecretaris Dijksma vandaag op de eerste schooldag het officiële startsein heeft gegeven. Lees verder

In totaal trekt het ministerie dit jaar 12 miljoen euro uit voor dit experiment met extra onderwijstijd. In de drie jaar daarna is steeds 15 miljoen euro beschikbaar. De verlengde onderwijstijd is bedoeld om taal- en rekenachterstanden weg te werken. Tegelijk wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van de verlenging van de onderwijstijd op de leerprestaties van kinderen.

In Vlissingen, Arnhem, Delft, Roosendaal en Almere worden met het subsidiegeld zomerscholen ingericht. Daarnaast gaan er 23 projecten met een verlengde schooldag van start, onder meer in Rotterdam, Groningen, Maastricht, Hulst en Terneuzen. Hiervoor worden kinderen met achterstanden geselecteerd.

De Almeerse Scholengroep in Almere, lid van VOS/ABB, krijgt subsidie voor twee projecten. Het bestuur kan zomerscholen inrichten op 12 basisscholen in samenwerking met twee vo-scholen, en daarnaast beginnen met verlengde onderwijstijd op een aantal basisscholen. De zomerscholen gaan in de zomer van 2010 van start; met de verlengde schooldag wil de Almeerse Scholengroep zo snel mogelijk beginnen. Dat gebeurt in elk geval op De Egelantier, waar Dijksma het experiment vandaag officieel aankondigde.