Scholen gooien kont tegen de krib: geen 1040 uur!

Een overgrote meerderheid van de schoolbesturen in het voortgezet onderwijs zal zich niet aan de 1040 uur lestijd per jaar houden, mocht de Eerste Kamer instemmen met het wetsvoorstel onderwijstijd. Dat meldt de VO-raad. In de politiek wordt verontwaardigd gereageerd op deze opstelling van de vo-scholen: juist scholen moeten zich houden aan de wet, omdat zij in de maatschappij een voorbeeldfunctie vervullen. Lees verder

In plaats van de voorgestelde 1040 urennorm houden de schoolbesturen het op 1000 uur per jaar. Voorzitter Sjoerd Slagter van de VO-raad: ‘Het is onbegrijpelijk dat na 6 jaar van onrust en overleg Den Haag opeens het spook van de 1040 urennorm weer uit de kast trekt. Scholen doen hier dus niet aan mee en kiezen voor kwaliteit in plaats van meer uren.’ Uit de peiling blijkt dat ruim 88 procent van de schoolbesturen niet 1040 uur les gaat geven.

Wet=naleven
PvdA-Tweede Kamerlid Metin Çelik heeft begrip voor het verzet van het voortgezet onderwijs, maar hij wijst erop dat als de Eerste Kamer het wetsvoorstel onderwijstijd aanneemt, de scholen zich daaraan moeten houden. ‘Zo werkt het in een rechtsstaat. Wet=naleven’, aldus Çelik op Twitter. 

Hij is ook niet te spreken over het plan om eventuele boetes voor scholen die de urennorm niet halen, gezamenlijk te betalen. ‘De boetes samen delen, verwerp ik keihard. Niemand betaalt dit uit eigen zak. De gelden worden onttrokken uit middelen voor het onderwijs.’

Ook CDA-Kamerlid Jack Biskop laat op Twitter zijn ongenoegen blijken over de opstelling van de VO-raad. ‘Merkwaardig! Als wet democratisch wordt aangenomen, besluiten scholen die niet uit te voeren? Hoezo onderwijs en voorbeeldfunctie?’

LAKS tegen ophokuren
Niet alleen de VO-raad, ook het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) verzet zich tegen de 1040 urennorm. De belangenbehartiger van de scholieren in het voortgezet onderwijs vreest dat het aantal zogenoemde ophokuren weer zal toenemen. In die uren moeten leerlingen wel op school zijn, maar wordt er niet lesgegeven. 

Het LAKS heeft voor woensdagmiddag 21 december een grote manifestatie aangekondigd. Er worden voor de protestbijeenkomst op het Museumplein in Amsterdam duizenden leerlingen uit het hele land verwacht.

De protesten van het LAKS en de VO-raad volgen op het besluit van minister Marja van Bijsterveldt van OCW om akkoord te gaan met een amendement van de PVV om de 1040 urennorm in de eerste twee leerjaren van het voortgezet onderwijs te handhaven.

Zie ook de gerelateerde berichten in de rechterkolom.