Scholen in Amsterdam misschien nog een week dicht

‘Ik sluit niet uit, dat we nog een keer een week dicht moeten’, zegt directeur Susan Herrings van de openbare Huizingaschool in Amsterdam in de Volkskrant.

Onlangs maakte de Stichting Westelijke Tuinsteden (STWT) bekend dat de zestien openbare basisscholen (waaronder de Huizingaschool) die onder deze stichting vallen, vanwege de grote problemen die zij door het lerarentekort ervaren, gesloten zullen blijven van maandag 9 tot en met vrijdag 13 december.

Diepe crisis

Bestuurder Joke Middelbeek van STWT zei na de bekendmaking van het nieuws, dat het onderwijs in een diepe crisis zit en dat de leerlingen daarvan de dupe zijn. ‘Zij krijgen niet het onderwijs waar wij voor staan en in sommige gevallen kunnen we niet meer doen dan op de kinderen passen. Het is te erg voor woorden’, aldus Middelbeek in een persbericht.

In de week waarin de scholen gesloten blijven, gaan ze bekijken wat er moet gebeuren om uit de crisis te komen. ‘We moeten nu keuzes gaan maken: wat gaan we wel doen en wat niet meer? Daarvoor heb je tijd nodig, dat zijn geen gesprekken die onze leraren er in hun propvolle weken bij kunnen doen: we moeten eerst uit die tredmolen, een time-out’, zo citeerde de Amsterdamse krant Het Parool haar.

Toestemming GMR en RvT

In Trouw zegt Middelbeek dat STWT met de sluiting van de scholen een statement wil maken. Ze benadrukt dat ze toestemming heeft gekregen van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad en de raad van toezicht om de scholen een week dicht te houden, maar dat de ouders niet vooraf hebben ingestemd met het plan.

‘Als je huis in brand staat, lees je niet eerst de handleiding van het blusapparaat. Je gaat blussen’, aldus Middelbeek. STWT noemt de week waarin de scholen gesloten blijven Week van de Onderwijskwaliteit.

Nog een week dicht?

In de Volkskrant meldt directeur Susan Herrings van de Huizingaschool nu dat het misschien niet tot één week beperkt blijft. Het plan dat de scholen gaan opstellen om de problemen met het lerarentekort aan te pakken, zal naar verwachting niet in één week klaar zijn. Daarom sluit zij niet uit ‘dat we nog een keer een week dicht moeten’.

Lees meer…