Scholen Leiden weer open, maar wel met bewaking

De scholen voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Leiden zijn dinsdag weer opengegaan. Wel is er bij de scholen bewaking aanwezig, omdat nog niet duidelijk is of de verdachte die is opgepakt, verantwoordelijk is voor het bericht op internet waarin werd gedreigd met een schietpartij.

In het weekend verscheen er op een forum op internet dit bericht, waarin in het Engels werd aangekondigd dat iemand een docent en zoveel mogelijk andere mensen wilde doodschieten op zijn/haar voormalige school in Leiden. Het bericht werd na een tip opgemerkt door de politie in de Zwitserse stad Zürich, die de politie in Nederland erover informeerde. Er is in verband met het dreigement ook contact geweest met de FBI in de Verenigde Staten.

Omdat de autoriteiten in Leiden het bericht zeer serieus namen, werd besloten om alle scholen voor voortgezet onderwijs en het ROC Leiden gesloten te houden. Zondagavond werden via sms en e-mail zoveel mogelijk leerlingen van het besluit op de hoogte gesteld. Leerlingen die het bericht niet hadden gekregen, gelezen of gehoord, werden maandag bij hun school opgevangen en naar huis gestuurd. Uit voorzorg besloot een aantal basisscholen in Leiden en omgeving om alle leerlingen maandag binnen te houden, hoewel het dreigement niet gericht was tegen een basisschool.

De politie maakte maandag rond het middaguur bekend dat er in verband met het dreigement een arrestatie was verricht. Dinsdag werd bekend dat de minderjarige jongen zondagavond al was opgepakt. De British School in Voorschoten bevestigde dat het om een oud-leerling van deze school gaat. Het was maandagavond echter nog niet duidelijk of de gearresteerde oud-leerling daadwerkelijk degene is die het dreigement op internet heeft geplaatst. Daarom werd besloten dat dinsdag de scholen weliswaar weer open konden, maar dat er nog wel bewaking bij de scholen aanwezig zou zijn voor het geval de opgepakte verdachte toch niet degene blijkt te zijn van wie het dreigement afkomstig was.