Scholen kunnen meer doen tegen overgewicht

Scholen voor voortgezet onderwijs doen over het algemeen te weinig om het voedingspatroon van hun leerlingen gezonder te maken en hen meer te laten bewegen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van een enquête naar de preventie van overgewicht van vo-leerlingen. Lees verder

Er is volgens het RIVM nog veel te doen om overgewicht bij de jeugd tegen te gaan. Bijna 90 procent van de schoollocaties heeft een kantine en/of frisdrankautomaat en 77 procent heeft een snoepautomaat. Bovendien bevindt driekwart van de schoollocaties zich op minder dan 1 kilometer van een supermarkt, snackbar of tankstation. Op ongeveer de helft van de schoollocaties hebben leerlingen toegang tot deze voorzieningen tijdens tussenuren en pauzes.

Slechts één op de drie scholen geeft buiten het reguliere onderwijs aandacht aan het thema overgewicht. Bij 13 procent zijn richtlijnen voor signalering, advisering en hulpverlening voor kinderen die te dik zijn. De meeste schoollocaties geven aan dat ze in de toekomst meer aandacht zullen schenken aan overgewicht. Gezien de verwachte toename van overgewicht onder jongeren is het volgens het RIVM van belang dat deze voornemens in praktijk worden gebracht. GGD’s en gemeenten kunnen de scholen daarbij helpen.

De nationale enquête ‘Overgewichtpreventie in het voortgezet onderwijs’ werd ingevuld door ruim 500 schoollocaties. Het onderzoek werd uitgevoerd door het RIVM in samenwerking met het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Klik hier voor de enquêteresultaten.