‘Scholen te hard afgerekend op score Citotoets’

‘Een school en een kind zijn veel meer dan het resultaat van de Citotoets’, benadrukt woordvoerster Liesbeth van Litsenburg van het Cito. Zij zegt in de Volkskrant dat scholen, leerlingen en leerkrachten veel te veel worden afgerekend op de score van de toets.

De krant laat Van Litsenburg aan het woord in een artikel over mogelijke fraude met de Citotoets. Aanleiding voor dat artikel was dat een leerkracht aan de Volkskrant vertelde dat zijn locatiedirecteur jarenlang de scores van de leerlingen bijwerkte. De zaak is in stilte onderzocht. ‘Te bewijzen viel het nauwelijks. Het was mijn woord tegen het zijne’, aldus deze anonieme leerkracht.

Van Litsenburg van het Cito reageert op het bericht door te benadrukken dat het Cito de toetsen maakt en verkoopt. ‘Zodra de toets hier de deur uit is, is die eigendom van de school. Wij sturen geen bewakers mee en moeten erop vertrouwen dat de scholen niet vals spelen.’ Ze verwijst ook naar een incident vorig jaar toen een Citotoets te koop werd aangeboden op Marktplaats. Het Cito deed aangifte, maar heeft daar nooit meer iets van vernomen. ‘De politie is het alweer vergeten’, aldus Van Litsenburg.

In het kader van de mogelijke fraude met de Citotoets zegt Van Litsenburg dat er in het systeem perverse prikkels zitten. ‘De toets is ooit bedoeld als audit voor de school, maar inmiddels worden scholen, leerkrachten en kinderen veel te veel afgerekend op de score op de toets. Maar een school en een kind zijn veel meer dan het resultaat van de Citotoets.’

Vanaf volgend schooljaar wordt de Citotoets op een later moment afgenomen. De score op de toets moet weer een second opinion worden. Het is de bedoeling dat het advies van de basisschool weer bepalend wordt voor het vervolgonderwijs.