‘Scholen weten veel te weinig over mobieltjes’

Veel scholen weten zich geen raad met het gebruik van mobieltjes door leerlingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij. Lees verder

Woordvoerder Liesbeth Hop van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij benadrukt dat scholen naïef zijn en niet weten wat de mogelijkheden zijn van de huidige mobieltjes en smartphones.

‘Het zijn in veel gevallen niet slechts telefoons, maar zij bieden volledig toegang tot het internet. Smartphones blijken zelfs te worden ingezet als wapens tegen leeftijdsgenoten en onderwijzend personeel. Leerlingen blijken te vaak vrij spel te krijgen in het gebruik van mobieltjes en/of smartphones. Dat blijkt ten koste te gaan van de veiligheidsituatie binnen de school, maar verstoort ook het educatieve proces van leerlingen’, aldus Hop.

Zij signaleert dat veel scholen nauwelijks tot geen afspraken maken over het gebruik van mobieltjes. Als er al afspraken zijn gemaakt, dan zijn deze niet eenduidig en worden ze niet consequent door het schoolteam gehandhaafd. ‘Het wordt hoog tijd dat scholen beleid ontwikkelen dat aansluit bij de huidige mediaontwikkelingen en tijdgeest.’

‘Ook basisscholen moeten aan de bak, omdat de gemiddelde leeftijd waarop kinderen een eerste mobiele telefoon gaan gebruiken blijft dalen’, zegt Hop.

Klik hier voor berichtgeving over dit onderwerp door het NOS Journaal, met online video- en audiofragmenten.