Scholenbouw: lopende projecten van Vestia gaan door

Het noodlijdende Vestia kan doorgaan met lopende bouw- en renovatieprojecten. Dat heeft een woordvoerder van de corporatie aan VOS/ABB laten weten naar aanleiding van berichtgeving in de media over een mogelijke totale stop van alle bouw- en renovatiewerkzaamheden. Lees verder

In de media werd donderdag gemeld dat vanwege de financiële malaise bij Vestia honderden bouwprojecten in met name achterstandswijken op de tocht staan. Ook veel projecten voor onderwijshuisvesting waarbij Vestia betrokken is, zouden niet meer kunnen doorgaan.

Woordvoerder Ronald Florisson van Vestia meldt desgevraagd aan VOS/ABB dat van een totale stop van bouw- en renovatiewerkzaamheden geen sprake zal zijn. Lopende projecten waarvoor Vestia al leningen heeft gekregen, kunnen volgens hem gewoon doorgaan. Het is wel zo dat er voorlopig geen nieuwe projecten mogelijk zijn als Vestia daar nog leningen voor moet krijgen.

Florisson kon niet vertellen hoeveel nieuwe projecten voorlopig niet kunnen doorgaan. Ook had hij geen beeld van de omvang van de gevolgen voor het onderwijs.

Maatschappelijk vastgoed
Wel wees de woordvoerder van Vestia op de discussie over de betrokkenheid van woningcorporaties bij de ontwikkeling van maatschappelijk vastgoed, zoals onderwijshuisvesting. Alles wijst erop dat corporaties als Vestia zich in de toekomst alleen nog mogen bezighouden met de bouw en het beheer van woningen en dus niet meer met andere zaken. De kans is dus groot dat scholenbouw verdwijnt van het werkterrein van de corporaties.

Vestia dreigde dit voorjaar als gevolg van slecht bestuur en financieel wanbeheer failliet te gaan. De woningcorporatie moest risicovolle derivaten omzetten in reguliere leningen. Met een noodlening van ruim 1,5 miljard euro van de Nederlandse Waterschapsbank kon een faillissement maar net worden voorkomen.

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl