School eist dat RTL geheime opnames niet gebruikt

Het openbare Einstein Lyceum in Rotterdam-Hoogvliet eist dat RTL 5 geheime opnames die een leerling maakte voor een programma over pesten niet gebruikt. Rector Geert Millekamp van de overkoepelende Scholengroep Nieuw-Zuid was vrijdagavond te gast in de actualiteitenrubriek Nieuwsuur om uitleg te geven.

RTL 5 zegt met het programma het pesten op school aan de orde te willen stellen. Nieuwsuur meldt dat de moeder van een jongen die op de school wordt gepest, haar zoon voor het programma aanmeldde. Hij maakte drie weken lang geheime opnames van situaties waarbij hij werd getreiterd. Die beelden werden aan de schoolleiding voorgelegd met als doel de betrokken klas hiermee te confronteren.

De directie werkte niet mee, omdat die de leerlingen wilde beschermen. De producent koos toen voor een andere tactiek. In de buurt van de school blokkeerden de programmamakers het fietspad, waarna ze leerlingen die aankwamen dwongen ter plekke naar de heimelijke opnames te kijken. Daarna werden sommige leerlingen bij de pols gepakt om het met de gepeste jongen weer goed te maken door hem een high five of een hug te geven.

De school noemt de handelwijze van RTL en producent Skyhigh TV een inbreuk op de privacy. De leerlingen voelden zich volgens de rector heel ongemakkelijk bij de confrontatie. ‘Ze zijn in hun persoonlijke integriteit aangetast’, zo citeert Nieuwsuur Millekamp.

RTL laat in een reactie weten dat de pesters niet herkenbaar in beeld komen. ‘In ‘Project P: Stop Het Pesten’ wordt op een integere manier omgegaan met de verborgen camerabeelden. Het programma laat zien waar het gepeste kind mee te maken heeft zonder iemand aan de schandpaal te willen nagelen. De kijker is getuige van het gehele proces met als doel het pesten aan te pakken en de pesters tot inzicht te laten komen’, zo laat het commerciële mediabedrijf in een schriftelijke reactie weten.

Het Einstein Lyceum heeft RTL 5 tot woensdag de tijd gegeven om te besluiten de geheime opnames niet te gebruiken. Als RTL 5 niet aan die eis gehoor geeft, stapt de school naar de rechter.

U kunt de uitzending van Nieuwsuur bekijken: