School niet ‘alziend oog’ tegen pesten

Het is voorbarig om nieuwe wetgeving tegen pesten te ontwikkelen. Dat stellen de hoogleraren onderwijsrecht Pieter Huisman en Paul Zoontjens en advocaat Martijn Nolen.

Zij reageren in de Volkskrant op het plan van staatssecretaris Sander Dekker van OCW en kinderombudsman Marc Dullaert om de aanpak van pesten wettelijk te verplichten. Volgens Huisman, Zoontjens en Nolen zijn er al voldoende mogelijkheden, ook in de wet, om pesten tegen te gaan. Het is daarom volgens hen zeer de vraag wat het nut is van het plan van Dekker en Dullaert.

‘De staatssecretaris, en het parlement, zou daarom eerst gedegen onderzoek moeten doen naar de rol en functie van huidige wetgeving, voordat scholen met nieuwe wetgeving worden ‘ondersteund’, zoals het plan van aanpak dat eufemistisch stelt’, aldus Huisman, Zoontjens en Nolen.

Wat werkt?
Directeur Marion van de Kamer van openbare basisschool Toermalijn in Duiven vraagt zich ook af of het plan van Dekker en Dullaert wel zin heeft, maar zij kijkt er niet als jurist naar, maar als onderwijsprofessional die werkt in de huidige maatschappelijke context. Van de Kamer gaat in op het advies van Dekker om alleen anti-pestmethoden te hanteren waarvan is bewezen dat ze werken.

Op zich juich ik het toe wanneer alle scholen met één programma aan de slag zouden kunnen, maar welk programma heeft zijn bestaan reeds gerechtvaardigd? Niet alleen met of uit onderzoek, maar ook met de consequente uitvoering ervan op school en het doortrekken naar de situatie thuis. Om kinderen goed gedrag aan te leren is alleen de school onvoldoende, daar zijn de ouders ook bij nodig.’

Wilt u ook reageren op het plan om scholen wettelijk te verplichten pesten aan te pakken? Mail uw reactie onder vermelding van ‘Pesten’ naar welkom@vosabb.nl. Vermeld ook uw naam, uw functie en of u het goed vindt dat wij uw reactie gebruiken voor berichtgeving op deze website en/of ons magazine School!.