In principe mag een school bepalen dat leerlingen niet kunnen deelnemen aan het kerstdiner als hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen. Die bijdrage is immers bestemd voor niet-verplichte extraatjes, zoals het kerstdiner, sinterklaascadeautjes en schoolreizen.

Per definitie zijn ouders niet verplicht de vrijwillige ouderbijdrage te betalen. De consequentie daarvan kan zijn dat hun kinderen niet aanwezig kunnen zijn bij activiteiten die met dat geld worden georganiseerd. Een voorbeeld van zo’n activiteit is het kerstdiner op school.

De school kan ervoor kiezen een reductie- of kwijtscheldingsregeling te treffen en/of een potje in het leven te roepen waarin geld zit om leerlingen van wie de ouders de vrijwillige bijdrage niet betalen toch mee te laten doen. Maar dat is niet verplicht, zo benadrukken de Onderwijsjuristen van VOS/ABB.

Iedereen welkom op kerstdiner

De kwestie over leerlingen die niet naar het kerstdiner zouden mogen, speelt in Hellevoetsluis. Openbare basisschool De Wateringe meldt op haar website dat het door berichten in de media lijkt ‘alsof  de school bewust beleid voert om kinderen uit te sluiten tijdens het kerstdiner’. Volgens de school is ‘in goed overleg met de schoolleiding besloten dat alle kinderen van harte welkom zijn bij de kerstviering’.

De school wijst er echter ook op dat het innen van de vrijwillige ouderbijdrage voor extra activiteiten steeds moeilijker wordt. ‘Het afgelopen jaar is er veel tijd besteed aan deze problematiek en heeft de school samen met alle betrokkenen getracht hier zo goed mogelijk mee om te gaan’, zo staat op de website van de school.

Het is volgens de schoolleiding ‘op geen enkele wijze de bedoeling geweest om kinderen uit te sluiten of om kansenongelijkheid in de hand te werken’.

Deel dit bericht: