Seksuele opvoeding vooral taak van ouders

De ouders hebben deĀ belangrijkste rol in de seksuele vorming van hun kinderen. Dat antwoordt minister Jet Bussemaker van OCW op vragen van GroenLinks.

De Tweede Kamerleden Linda Voortman en Jesse Klaver hadden de minister gevraagd of het onderwijs de taak heeft om jongeren bewust te maken van seksuele gezondheid en de preventie van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Directe aanleiding voor de Kamervragen waren onderzoeken naar het gebruik van condooms onder jongeren en verspreiding van soa’s.

Bussemaker schrijft dat er in het onderwijs al voldoende aandacht is voor seksuele vorming. Ze wijst erop dat in de kerndoelen voor het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs onder meer is vastgelegd dat scholen aandacht moeten besteden aan de sociale redzaamheid van leerlingen. ‘Het leren zorgdragen voor hun eigen lichamelijke en psychische gezondheid en die van anderen, maar ook het respectvol leren omgaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, maken hiervan deel uit’, aldus de minister.

De scholen bepalen zelf hoe zij hieraan vormgeven. Voor informatie en advies kunnen scholen websites raadplegen als www.seksuelevorming.nl , www.langlevedeliefde.nl en www.schoolenveiligheid.nl.