De wet zit al zo in elkaar dat leerlingen van openbare scholen niet hoeven te bidden of deel te nemen aan andere religieuze handelingen. Daarom is het onnodig dat de SGP met een motie kwam om leerlingen uit het openbaar onderwijs die hier niet aan willen deelnemen hiervan vrij te stellen. Dat meldt onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer.

SGP-Tweede Kamerlid Roelof Bisschop van de SGP kwam met de motie. Hij had gehoord dat leerlingen van openbare scholen tijdens een excursie naar een moskee islamitisch moesten bidden. Slob meldt dat uit navraag bleek dat van verplichte deelname aan het islamitische gebed geen sprake was.

De minister wijst er in zijn brief bovendien op dat in de wet al is vastgelegd dat het openbaar onderwijs ieders godsdienst en levensovertuiging eerbiedigt. Dit houdt volgens Slob in dat openbaar onderwijs niet mag ‘doorslaan in de richting van één bepaalde religie of levensovertuiging’.

‘Het is de verantwoordelijkheid van de school om leerlingen géén religieuze handelingen op te leggen, tijdens excursies of op andere momenten. Gebeurt dat toch, dan handelt de school in strijd met de wet’, aldus Slob.

De SGP-motie die oproept tot een vrijstelling van religieuze handelingen is dus onnodig, stelt de minister, omdat dit al ‘het algemeen geldende, in de (Grond)wet verankerde uitgangspunt van het openbaar onderwijs is’.

Lees de Kamerbrief

Deel dit bericht: