Slotervaartse Ru Paréschool staat weer sterk

De Inspectie van het Onderwijs stelt de openbare Ru Paréschool in Amsterdam-Slotervaart onder regulier toezicht. De school is er na jarenlange inspanningen in geslaagd om het predicaat ‘zeer zwak’ van zich af te schudden. VOS/ABB ondersteunde de school om de communicatie met ouders en leerlingen te verbeteren. Lees verder

De Ru Paréschool heeft op dit moment 18 groepen met in totaal ongeveer 250 leerlingen. De school staat in de wijk Slotervaart in Amsterdam-West. De multiculturele leerlingenpopulatie was volgens de bij VOS/ABB aangesloten verzelfstandigde Stichting Openbaar Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden (STWT) in het verleden een van de oorzaken van de slechte rapporten van de onderwijsinspectie. Veel leerlingen hadden taal- en rekenachterstanden.

Leerkrachten vervangen
In 2006 maakte toenmalig stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch zich sterk voor het openhouden van de school, die door de slechte inspectiebeoordelingen te kampen had met een teruglopend aantal leerlingen en veel personeelswisselingen. Er kwam subsidie om op de school een aantal veranderingen door te voeren. Zo werden in korte tijd circa 25 leerkrachten vervangen.

Het bestuur STWT lanceerde vervolgens een gericht kwaliteitsprogramma. Leerkrachten kregen speciale trainings- en scholingsprogramma’s aangeboden. Ook werd veel aandacht besteed aan de verbetering van de communicatie met ouders en leerlingen. VOS/ABB speelde hierbij een adviserende rol.

Eerste paal
Het verbeterproces op de Ru Paréschool gaat door. Nog dit jaar gaat de eerste paal in de grond voor nieuwbouw. De oplevering van het nieuwe pand staat gepland voor 2012. De school wil een zogenoemd community center worden, een superbrede school met wijkvoorzieningen.

Het goede nieuws van de Ru Paréschool was donderdagochtend vanaf kwart voor negen in het Radio 1 Journaal.

Het magazine Over Onderwijs van VOS/ABB besteedde in 2007 aandacht aan de reorganisatie van de Ru Paréschool. Klik hier voor het artikel.