SP over Passend Onderwijs: ‘Stop met die flauwekul’

Zestig procent van de leraren is ertegen dat leerlingen met een handicap zoveel mogelijk in het regulier onderwijs moeten worden opgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van de SP, die nu concludeert dat de plannen voor de invoering van Passend Onderwijs beter de prullenbak in kunnen. Lees verder

SP-Kamerlid Manja Smits zegt dat staatssecretaris Dijksma er verstandig aan zou doen te luisteren naar de mening van de leraren ‘en te stoppen met die flauwekul’.

De SP ondervroeg voor dit onderzoek ruim 3.300 leraren in het basis- en voortgezet onderwijs. Drie op de vier leraren geven daarin aan dat zij zorgleerlingen geen onderwijs van goede kwaliteit kunnen geven. Zij nemen daarmee afstand van staatssecretaris Dijksma, die de groei van het speciaal onderwijs wil tegengaan. Met de invoering van Passend Onderwijs wil ze  zorgleerlingen zoveel mogelijk onderbrengen in het reguliere onderwijs.

Smits: “Door de grote klassen en een gebrek aan extra handen in de klas is het opnemen van zorgleerlingen een onhaalbare kaart. Leraren vinden dat ze onder de huidige omstandigheden niet de kwaliteit van onderwijs kunnen geven die leerlingen met een handicap nodig hebben.”

Smits vindt dat het speciaal onderwijs daarom juist moet worden versterkt. “Leraren zijn de experts waar naar geluisterd moet worden.” Zij is bang dat de zorgleerlingen de dupe zullen worden van ‘de vernieuwingsdrift van Dijksma’.

Zie ook de website van de SP.