Spectaculaire seksuele voorlichting zonder taboe

‘Pak seksuele vorming groter aan, spectaculairder. Laten we met elkaar het taboe eraf halen!’ Die boodschap komt van een groep leerlingen in de leeftijd van 15 tot 18 jaar die onderzoek deden naar seksuele voorlichting op school.

Uit het onderzoek, dat onder de vlag van kenniscentrum Rutgers is uitgevoerd, komt onder meer naar voren dat seksuele voorlichting over meer moet gaan dan over voortplanting alleen. Het moet ook gaan over onderwerpen als seksuele identiteit, wensen en grenzen, sexting en plezier in seks. Leerlingen willen ook in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs seksuele voorlichting, omdat er juist dan veel gebeurt in hun seksuele ontwikkeling.

De jonge onderzoekers hebben na hun analyse een duidelijke boodschap aan onderwijsminister Arie Slob en het voortgezet onderwijs: ‘Pak seksuele vorming groter aan, spectaculairder. Het is iets wat echt meer aandacht mag en moet hebben. Maak een duidelijk plan met onderwerpen die op elke school in Nederland moeten worden gegeven. Laten we met elkaar het taboe eraf halen!’

Lees meer…

Fijne kneepjes

Stichting School en Veiligheid heeft het lesmateriaal De fijne kneepjes van het vak ontwikkeld. Hiermee kunnen leerkrachten in opleiding pedagogisch vakmanschap ontwikkelen bij het werken aan seksuele integriteit. Het lesmateriaal bestaat uit vier video’s van klassensituaties, een handreiking en extra verdieping.

Lees meer…