Beleidsmedewerker Rozemarijn Boer van VOS/ABB heeft een samenvatting gemaakt van de brief van onderwijsminister Arie Slob over de stand van zaken rondom moties en toezeggingen met betrekking tot onder andere passend onderwijs.

Leerlingenaantallen

In het speciaal basisonderwijs (sbo) en speciaal onderwijs (so) is sprake van een lichte stijging van het aantal leerlingen (100 respectievelijk 700). De stijging van het aantal leerlingen in het so doet zich vooral voor in cluster 2 (auditieve/communicatieve beperking). Hierbij valt op dat zowel in het sbo als het so het aantal leerlingen tot en met 7 jaar toe neemt. Het aantal leerlingen in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs is afgenomen.

Bekostiging zorg in onderwijstijd

Komend jaar zal de minister Slob samen met de minister van VWS gaan kijken naar oplossingsrichtingen om zorg in onderwijstijd eenvoudiger te organiseren. Voor wie nu ondersteuning behoeft, organiseert het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) op verzoek regiobijeenkomsten.

Onderzoek regionale verschillen in basisondersteuning

Het Nederlands Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) heeft opdracht gekregen onderzoek te doen naar mogelijke knelpunten en voor- en nadelen van het landelijk vastleggen van de basisondersteuning. De resultaten komen in de volgende voortgangsrapportage passend onderwijs. Het onderzoek naar de regionale verschillen in basisondersteuning wordt in 2018 gestart en in 2019 zijn de resultaten bekend.

Verantwoording samenwerkingsverbanden

Er is een richtlijn ontwikkeld voor samenwerkingsverbanden en schoolbesturen over de verantwoording op de verschillende niveaus binnen het samenwerkingsverband. Deze richtlijn moet ervoor zorgen dat de verantwoording over de inzet van het geld voor passend onderwijs transparanter wordt. Het is nog niet bekend wanneer deze richtlijn wordt gepubliceerd. Daarnaast zullen wijzigingen voor het rapporteren van de jaarrekening voor de verantwoording over het jaar 2017 worden meegenomen in de elektronische tool.

Experimenteerruimte invlechting

Vanaf 1 augustus 2018 kunnen scholen deelnemen aan het Experiment samenwerking regulier en speciaal onderwijs. Dit experiment regelt dat so- en (s)bo-scholen of vso- en vo-scholen die geïntegreerd onderwijs willen vormgeven, vier jaar als één school kunnen functioneren zonder dat een brinnummer wordt opgeheven. Scholen kunnen tot 1 mei 2018 een aanvraag indienen bij OCW om te starten met een experiment. Begin maart wordt een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd.

Onafhankelijk toezicht samenwerkingsverbanden

Minister Slob gaat met de sectorraden PO-Raad en VO-raad verkennen wat de mogelijkheden zijn om onafhankelijk toezicht bij de samenwerkingsverbanden vorm te geven. De oplossingen die in de onlangs verschenen rapportages van het Evaluatieprogramma Passend onderwijs zijn gepresenteerd, worden hierbij meegenomen. In deze rapporten wordt het belang benadrukt om de rollen van schoolbestuurder en bovenbestuurlijke bestuurder te verduidelijken.

Maatwerk bij ondersteuningsbehoefte

Met de recent aangenomen Variawet wordt het in het regulier onderwijs mogelijk om vermindering van onderwijstijd aan te vragen voor een leerling. De intentie hierbij is dat leerlingen toegroeien naar (bijna) voltijdsonderwijs. Voor kinderen met een vrijstelling van inschrijving is deeltijdonderwijs nog geen mogelijkheid. Dit vraagstuk wordt tevens betrokken bij het onderzoek naar de combinatie van onderwijs en zorg.

Opting out lwoo

Uit het tweede voortgangsonderzoek naar opting out blijkt dat samenwerkingsverbanden die geen licenties voor leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) meer afgeven, minder testdruk ervaren. Ook blijkt dat leerlingen beter zijn verspreid over de scholen en dat ’thuisnabij’ onderwijs beter mogelijk is. Aandachtspunten hierbij zijn: overdacht van primair naar voortgezet onderwijs en het bereiken van overeenstemming over de verdeling van het geld.

Regeling culturele minderheden (cumi)

Er is onderzoek gedaan naar nieuwe mogelijkheden voor de aanvullende achterstandsbekostiging in het sbo en (v)so. De minister wacht eerst de uitkomsten van dit onderzoek af. Tot die tijd blijft de huidige cumi-regeling ongewijzigd.

Evaluatie geschillencommissies

De instellingstermijn van de geschillencommissies passend onderwijs wordt verlengd. Uit recent onderzoek van Regioplan blijkt dat deze commissies een belangrijke rol spelen bij geschillenbeslechting. Het aantal geschillen is de afgelopen jaren toegenomen, met name de geschillen over het verwijderen van leerlingen.

Informatie: Rozemarijn Boer, 06-20010418, rboer@vosabb.nl

Deel dit bericht: