Taalbus helpt scholen bij kwaliteitsverbetering

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft deze week in Den Haag het startsein gegeven voor de Taalbus. Dat gebeurde op de openbare Helen Parkhurstschool, die de bus als eerste op bezoek kreeg. De Taalbus, die is ingericht met taalmaterialen en wordt bemand door taalexperts, is onderdeel van een omvangrijk project om het taal- en rekenonderwijs op basisscholen te verbeteren. Lees verder

Basisscholen kunnen een bezoek van de Taalbus aanvragen. De taalexperts komen dan een dag werken met een klas leerlingen én de betreffende leerkracht. Het is de bedoeling dat de leerkrachten hierdoor worden geinspireerd om anders en meer opbrengstgericht te gaan werken. Na de zomer komt er ook een Rekenbus.

Het programma ‘Alle scholen in beweging’, waar de Taalbus deel van uitmaakt, is in opdracht van de PO-Raad ontwikkeld door een samenwerkingsverband van landelijke pedagogische centra (APS, CPS en KPC) en alle schoolbegeleidingsdiensten die zijn aangesloten bij brancheorganisatie Edventure. Doel is de scholen professioneel te ondersteunen bij de verbetering van hun taal- en rekenonderwijs.

"Basisscholen hoeven niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden", zei staatssecretaris Dijksma bij de lancering van de Taalbus. "Via laagdrempelige initiatieven zoals de Taalbus kunnen scholen leren van elkaar". De materialen en de informatie in de bus komen dan ook van scholen die al wat verder zijn met een verbetertraject en met hun aanpak bewezen resultaat hebben geboekt.

Na de zomer komt er ook een digitaal platform voor de scholen beschikbaar met schoolvoorbeelden en een discussieplatform. Deze website wordt ontwikkeld in samenwerking met Kennisnet. ‘Het is redelijk uniek dat er zo’n brede samenwerking is voor dit project", zegt Marieke van Osch die namens Edventure de coördinatie van het project doet. "We hebben er dan ook grote verwachtingen van". 

Scholen kunnen straks via vouchers op de website www.schoolaanzet.nl inschrijven voor een bezoek van de Taalbus. Wie de Taalbus nu al wil bestellen, kan een mailtje sturen aan taalbus@schoolaanzet.nl. 

Zie ook het gerelateerde bericht in de rechterkolom hiernaast.