Coulance voor scholen die nog niet voldoen aan AVG

Scholen die op 25 mei nog niet voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) hoeven niet bang te zijn dat ze direct een hoge boete krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Dat blijkt uit wat voorzitter Aleid Wolfsen van de AP tegen de NOS heeft gezegd: ‘We blijven een redelijke toezichthouder. Als er wat gebeurt, kijken we wat er aan de hand is: wil een school het op orde hebben en zijn ze op de goede weg? Daar houden we rekening mee’, aldus Wolfsen.

Lees meer…

De AVG is de nieuwe Europese privacywet. Alle organisaties die persoonsgegevens verwerken, moeten daaraan voldoen. De AVG is de strengere vervanger van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Leden van VOS/ABB kunnen gebruikmaken van een prima aanbod op het gebied van de AVG. Dit aanbod is ontwikkeld in samenwerking met Wille Donker advocaten.

Ga naar het AVG-aanbod van VOS/ABB

 

Toelichting Algemene verordening gegevensbescherming

Mr. Cécile van der Goot-Koening van de Onderwijsjuristen van VOS/ABB heeft een toelichting geschreven over de Algemene verordening gegevensbescherming. Als uw organisatie bij VOS/ABB is aangesloten, kunt u de toelichting downloaden.

Per 25 mei 2018 zal de Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing zijn. Vanaf die datum is de Wet bescherming persoonsgegevens niet meer van kracht. De toelichting gaat in op de belangrijkste wijzigingen.

Gratis cursus informatieverwerking en -verstrekking

Op 7 november verzorgen mr. Cécile van der Goot-Koening en haar collega mr. Hafida Amziab van de Onderwijsjuristen van VOS/ABB een gratis cursus over het verwerken van persoonsgegevens binnen schoolbesturen. Deze cursus is exclusief voor leden van VOS/ABB. De cursus wordt gegeven in het kantoor van VOS/ABB in Woerden.

Lees meer…

 

Toelichting Algemene verordening gegevensbescherming

Deze toelichting is geschreven door mr. Cécile van der Goot-Koening van de Onderwijsjuristen van VOS/ABB.

Als uw organisatie bij VOS/ABB is aangesloten, kunt u de toelichting downloaden.

Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

Mag klassenfoto op website van school?

De juridische helpdesks van de profielorganisaties ISBO, VBS, Verus, VGS en VOS/ABB werken met elkaar samen. De samenwerking bestaat uit het met elkaar bespreken van juridische vraagstukken die spelen in het primair en voortgezet onderwijs. Ook worden geregeld gezamenlijke publicaties gemaakt. Onderstaande toelichting gaat onder andere over het plaatsen van foto’s op de websites van scholen.

Mede door de opkomst en de toename van de digitale middelen wordt het steeds makkelijker om informatie snel onder een grote doelgroep te verspreiden. Ook scholen krijgen hiermee te maken De mogelijkheden lijken tegenwoordig eindeloos. Echter, de praktijk leert dat scholen hierbij nog wel eens vergeten rekening te houden met de wettelijke kaders die hiervoor gelden.

Ga naar de toelichting

Nieuw: model procedure meldplicht datalekken

De Helpdesk van VOS/ABB heeft voor haar leden een nieuw model gemaakt voor de meldplicht van datalekken. Andere modellen voor privacyreglementen zijn geactualiseerd naar aanleiding van nieuwe wetgeving.

Organisaties die persoonsgegevens verwerken zijn op grond van de Wet beschermings persoonsgegevens verplicht om een ernstig datalek direct te melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Deze plicht geldt sinds 1 januari 2016 ook voor scholen.

Deze nieuwe wetgeving heeft geleid tot aanpassingen in het Model privacyreglement verwerking leerlinggevens en het Model Privacyreglement verwerking personeelsgegevens op onze website. Bovendien is er een model procedure meldplicht datalekken toegevoegd aan de modellen.

Verder zijn het Modelprotocol Sociale Media en de Modelregeling Elektronische informatie- en communicatiemiddelen geüpdatet.

U vindt de nieuwe en aangepaste modellen onder het tabblad downloads.

Katern Wet bescherming persoonsgegevens herzien

Het katern over de Wet bescherming persoonsgegevens is geactualiseerd. Als uw organisatie bij VOS/ABB is aangesloten, kunt u de herziene versie downloaden. Het katern is uit kostenoverwegingen niet in druk uitgebracht.

De oorspronkelijke versie van het katern uit 2006 voldeed niet meer. Dit had onder andere te maken met digitale ontwikkelingen, zoals de opmars van sociale media.

Het katern is herzien door adviseur mr. José van Snek van de Helpdesk van VOS/ABB. De online herziene versie staat op het besloten ledengedeelte van deze website. Niet-leden hebben daar geen toegang.

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl