Thorbecke Scholengemeenschap wint Onderwijsprijs

De tweejaarlijkse Nationale Onderwijsprijs in de categorie voortgezet onderwijs is uitgereikt aan de openbare Thorbecke Scholengmeenschap in Zwolle. De jury was verrast door de goed opgezette leerlijn moderne media. Lees verder

‘Het opzetten van een dergelijke leerlijn vanaf de brugklas is een unicum in Nederland en vraagt een enorme inzet en creativiteit van de betrokken docenten’, aldus het juryrapport. In het primair onderwijs won basisschool De Grebbe in Bergen op Zoom, vanwege een succesvol project met onderwijstijdverlenging.

De Thorbecke Scholengemeenschap heeft veel werk gemaakt van de nieuwe leerlijn moderne media. Een deel van de school is omgebouwd tot een studiocomplex met een regiekamer, geluidsstudio en montageruimte. Maar wat het project volgens de jury meerwaarde geeft, is de koppeling met het vak mediawijsheid. ‘Het gaat niet alleen om technische vaardigheden, maar ook om het ontwikkelen van een evenwichtige manier van omgaan met de stortvloed aan, vaak ongevraagde, media-informatie die over jonge mensen wordt uitgestort’, aldus de jury.

Bronzen olifant
De Onderwijsprijzen zijn woensdagmiddag door minister Van Bijsterveldt uitgereikt in Science Center Nemo in Amsterdam. De winnaars ontvingen een bronzen olifant en een geldbedrag van 7000 euro.

Aan de Nationale Onderwijsprijs 2009-2011 hebben ruim 250  scholen deelgenomen met een project uit de eigen onderwijspraktijk. Elke provincie heeft de afgelopen maanden zijn eigen Onderwijsprijs uitgereikt. De winnaars zijn genomineerd voor de landelijke finale.

De prijs is ingesteld om de creatieve kant van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te halen en onderwijsvernieuwende projecten te stimuleren. In mei en juni van dit jaar zijn de projecten van alle 24 provinciale winnaars nog te zien in het Nationaal Onderwijsmuseum te Rotterdam.

De Nationale Onderwijsprijs is een initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP) in samenwerking met een groot aantal organisaties, waaronder de 12 provinciebesturen en het ministerie van OCW. Meer op www.onderwijsprijs.nl.